Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

One a Day Banana pack ook mogelijk in Europese retail?

Tholen - De 'One Day Banana Pack' uit Korea ging de afgelopen week viral op sociale media. Een lust voor het oog, maar in hoeverre is het ook te realiseren binnen de Europese retail? We vroegen het Hans Maagendans van de onafhankelijke bananenrijperij Banafood Services uit het Duitse Straelen.


"In principe is alles mogelijk", steekt Hans van wal. Toch ziet hij ook de nodige keerzijden om de banaan in zes verschillende rijpheidsstadia te verpakken. "Het werkt allereerst kostenverhogend. In Engeland wordt er wel met dergelijke concepten, zoals een 'weekend pack' gewerkt. In Nederland werken retailers soms wel met drie tot vijf soorten bananen in het schap, maar dat zorgt tegelijkertijd voor een grotere derving."

"Een zak met twee ready-to-eat bananen kleur 4,5 twee bananen kleur 3 en twee bananen kleur 2.5 lijkt misschien uit gemaksoogpunt ideaal, maar er zit in dat laatste fruit (kleur 2.5) nog zoveel vocht dat het veel uitdroging zal veroorzaken hierdoor ook minder zullen smaken", vertelt Hans. "Daarom werken wij volgens het principe dat we dagelijks verse bananen leveren aan de DC's met de juiste kleur. Wij leveren de bananen in één kleur uit, in de zomer met kleur 3/3,5 en in de winter met kleur 4. Natuurlijk zijn er altijd mensen die groenere bananen willen hebben, maar een goed gerijpte banaan in de kleur 3,5/4 kan prima enkele dagen worden bewaard. Ik vraag me af of je twee kleuren moet gaan voeren in de winkel."


Met verpakte van de bananen heeft de rijper minder moeite. "Een biologisch afbreekbare verpakking is daarbij een voorwaarde, maar ik zie daar wel de voordelen van. Nu worden losse bananen zo vaak gepakt en weer teruggegooid of afgebroken door de consumenten dat er dikwijls beschadigingen optreden. De uitstraling van verpakte bananen is misschien wat minder vers, maar wel een stuk netter!"

Voor meer informatie:
Hans Maagendans
Banafood Services GmbH
Carl-Kühne Straße 7
47638 Straelen
hans@banafood.eu
www.banafood.eu