Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Gouden tijden voor Italiaanse uien
"Eigenlijk mogen we niet klagen over de huidig uienmarkt." Dat zegt een teler/handelaar uit Emilia-Romagna. "De zomeruien doen het goed. De prijzen zijn hoog omdat er weinig product is. Het product dat er wél is, is van goede kwaliteit."
Een feit dat niet over het hoofd kan worden gezien is dat in Nederland en ook in Duitsland vrij hoge temperaturen zijn gemeten en dat het al weken niet heeft geregend. Hierdoor zijn de hoeveelheden schaars en stijgen de prijzen. "Het is nog nooit gebeurd dat de Nederlandse gele ui een kiloprijs had van €0,30-€0,32. Normaal gesproken werden ze voor de ongeveer de helft van dat geld op de markt gebracht en dat is niet zo goed voor de Italiaanse uien. Dit seizoen gaat het echter goed met de Italiaanse ui", zegt de handelaar.
Ook voor de lokale specialiteiten, zoals Borettana-uien, zijn de vooruitzichten goed ondanks het feit dat de afzet nog niet is begonnen.
De teler legt uit dat het niet makkelijk is om aan arbeidskrachten te komen. "De werkomstandigheden zijn niet de gemakkelijkste want het is heet en de werkdagen zijn lang. En daarbij hebben uien ook nog eens een geur die niet iedereen waardeert."
"De klassieke zilverui zette ik af voor het grootste gedeelte aan het buitenland tegen hoge prijzen. Daar werden ze onder andere gebruikt in de verwerkende industrie. Het gaat om een ui met een afmeting van maximaal 30-35 mm en die anticipeert om de Borettana-ui", concludeert de handelaar.