Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese retail haalt diepvriesgroenten uit schappen na listeria-uitbraak

Besmet voedsel kan een hoge tol eisen van de wereldwijde voedingsindustrie. Ziektes als listeria vormen een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid en leiden regelmatig tot recalls door producenten. De laatste listeria uitbraak die gemeld werd, is Greenyard Frozen UK. Het bedrijf deed een recall voor diepvriesgroenten bij alle grote retailers. De productie bij de Hongaarse vestiging ligt stil nadat de fabriek gelinkt werd aan een uitbraak van Listeria monocytogenes via diepvriesgroenten in vijf Europese landen.

Het aantal listeria meldingen is gestaag gegroeid sinds halverwege januari van dit jaar, zo meldt HorizonScan, Fera's online voedselveiligheidssysteem. In een periode van tien dagen werden 45 meldingen gedaan. De uitbraak infecteerde ten minste 47 mensen en eiste negen slachtoffers in Finland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en Oostenrijk. In eerste instantie werd diepvries mais aangewezen als de bron voor de besmetting, maar inmiddels is die lijst uitgebreid naar andere diepvriesgroenten. Dat onderstreept het belang voor de voedingsindustrie om een plan klaar te hebben als een dergelijke situatie zich voordoet.

De laatste cijfers
In totaal zijn er dit jaar achttien meldingen gedaan, waarvan de meest recente besmetting in mei gemeld werd. Men gaat er vanuit dat de uitbraak in 2015 begon.
Er wordt geanticipeerd op nieuwe gevallen als gevolg van de lange incubatietijd van listeriosis (tot 70 dagen) en de lange houdbaarheid van de diepvriesproducten.

De recalls van voedsel resulteren in zorgen bij consumenten over bepaalde producten. Instanties zijn constant bezig om te reageren met nieuwe, strengere eisen om de voedselveiligheid te verbeteren. Met de grote risico's van een uitbraak kunnen producenten het zich niet veroorloven om lichtzinnig met een recall om te springen. Bedrijven met een proactieve recall strategie kunnen makkelijker navigeren als zich een besmetting voordoet. Voedselveiligheid is een belangrijke factor in consumentengedrag.

Fera's dienst OriGen neemt monsters bij verschillende schakels in de keten om de exacte bron van de besmetting op te sporen. Daarbij wordt Whole Genome Sequencing gebruikt om accuraat een enkele machine aan te wijzen als de bron.
"Onze OriGen dienst linkt de bacterie aan connecties in de keten en geeft bedrijven de beste kans om de bron op te sporen en de besmetting te stoppen. Dat kan helpen om de risico's van een dure recall te verkleinen, reputatieschade voorkomen en de volksgezondheid beschermen," aldus Ed Haynes van Fera.

Meer informatie
Fera
+44 (0)300 100 0321
sales@fera.co.uk
www.fera.co.uk

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018