In het tweede maandelijkse rapport van de Europese Commissie is een toename van het aantal vermoedens van voedselfraude in Europese landen in februari vastgesteld. Dit rapport, gebaseerd op verschillende waarschuwingssystemen zoals het waarschuwings- en samenwerkingsnetwerk (ACN), het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders (RASFF), het netwerk voor administratieve bijstand en samenwerking (AAC) en het netwerk voor fraude met landbouw- en voedingsmiddelen (FFN), richt zich op mogelijke fraude met diverse voedingsmiddelen, diervoeders, materialen die in contact komen met voedsel, dierenwelzijn, gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen.
Een aanzienlijk deel van de 318 meldingen, waarvan er 104 betrekking hadden op groenten en fruit, wijst op de grensoverschrijdende aard van deze vermoedens, wat aanleiding geeft tot mogelijke onderzoeken door EU-lidstaten.
Groenten en fruit blijven de meest besproken productcategorie voor vermoedens van fraude, vergelijkbaar met de bevindingen van januari. Andere categorieën zoals dieetvoeding, supplementen, verrijkte voedingsmiddelen, granen en bakkerijproducten waren ook prominent aanwezig.
Gevallen van ethyleenoxideverontreiniging werden gemeld in producten uit Thailand, Frankrijk en India. De meeste van deze vermoedens kwamen voort uit grensinspecties, marktcontroles en soms uit tips van klokkenluiders, mediamonitoring en klachten van consumenten.
Bron: foodsafetynews.com