Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Veilingklok Alvantho draait weer "na seizoen om snel te vergeten"Tholen - Vijf dagen later dan de afgelopen twee jaar ging het nieuwe aardappelseizoen bij Alvantho vanmorgen van start. De prijzen van de eerste Doré, Premiére, Frieslander vielen wat tegen, op het eerste kistje na dan. Deze werd traditiegetrouw voor het goede doel, dit keer Dream4Kids, geveild. Bas van Ravenswaaij van de gelijknamige groothandel uit Veenendaal drukte in opdracht van De Goudreinet en The Fruit Company bij 2.100 euro voor het eerst op de knop.

Bas van Ravenswaaij met het eerste kistje

Veilingdirecteur David Hage sprak van een voorgaand aardappelseizoen om snel te vergeten, maar maakte toch even van de gelegenheid gebruik om terug te blikken. "Het teeltjaar 2017 is moeizaam verlopen en de prijsvorming was en is nog steeds teleurstellend. Vorig jaar ging de klok op 7 juni draaien, maar toen de huidvaste aardappelen hun intrede deden, ontbrak de vraag. Menig verpakker maar ook industriële verwerkers hadden zich bijtijds ingedekt door de aankoop van product in het buitenland. Er niet zijn of niet kunnen leveren is er niet bij, de winkelschappen en de diepvriezers moeten gevuld blijven. Maar wanneer om die tijd, juli-augustus, de afzet stagneert heeft dit overwegend verstrekkende gevolgen voor de prijsvorming voor de rest van het seizoen Ook speelden er de nodige kwaliteitsproblemen op."


David Hage

Commissionair Jaap Eerland

Verder wees David erop dat enkele telers dit jaar starten met PlanetProof-certificering en hij sprak zijn verwachting uit dat er tegen deze extra investeringen en teeltkosten ook een reële prijscompensatie van de supermarkten komt te staan. Ook gaf hij aan dat Alvantho de verlengde aardappelpromotiecampagne 'Power to the Pieper' van harte ondersteunt. "Het is goed de consument te blijven voorzien van tips en ideeën wat je allemaal met en aardappel kan doen en welke bereidingswijze er aan ten grondslag ligt."


Andre Postma van Kooij en de heren GreydanusRinus Bijl en Andries Quik

Nadat het eerste kistje was geveild, was het de beurt aan de aardappelhandelaren. Tussen de vaste klokkopers op de veiling waren de vloggende aardappelmeisjes dit jaar een opvallend verschijnsel. De resultaten hiervan zullen we ongetwijfeld later op deze site tegenkomen. In totaal werd er 101 ton nieuwe Thoolse aardappelen aangevoerd. De prijzen bleven op een wat teleurstellend niveau haken.

  • Doré: 60-76 cent
  • Premiere: 61 cent
  • Frieslander: 50-61 cent
  • Eigenheimer: 1,05-1,07 euro
  • Drielingen: 30 cent
  • Kriel: 55-56 cent


Vloggende aardappelmeisjes in de veilbanken


Dick de Bruijne van Novifarm, Wim van der Rhee van Nedato en Gerard Brooijmans van Alvantho

"De prijs viel me wel enigszins tegen. Ik had hogere prijzen verwacht. Blijkbaar is er toch weinig vraag", constateerde Bas van Ravenswaaij na afloop. Leon van den Oord noemde het prijsniveau passend bij het aanbod en de verwachting. De telers die zich buiten verzameld hadden, hadden er duidelijk meer van verwacht, maar hielden de moed erin. "Dit valt wat tegen, maar het zijn wel verkoopbare prijzen. Als we deze prijzen nu maar eens een poosje vast kunnen houden..."

Leon van den Oord en Bas van Ravenswaaij. Laatstgenoemde kaapte het eerste kistje voor de neus van Leon weg

Telers bespreken de eerste veiling na

Voor meer informatie:
Alvantho
David Hage
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
Tel: 0166-652450
Fax: 0166-653488
veiling.sa@alvantho.nl
www.alvantho.nl

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018