Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fabricio Santos, van Elifab ziet Spaanse blauwebessensector transformatie doormaken

"70% besparing op arbeidskosten in fabriek dankzij optische sortering"

De vraag naar perfecte blauwe bessen, zonder beschadigingen en met homogene maten, is groot in de grootdistributie. Daarnaast zijn de arbeidskosten in deze sector hoog en is de beschikbaarheid van arbeidskracht laag. Aangezien er wel een aanzienlijke groei in volumes verwacht wordt in de komende 4 of 5 jaar, investeerde de blauwe bessensector het afgelopen jaar flink in selectie-, kalibratie-, en verpakkingstechnologie.

Elifab, een jong Spaans bedrijf dat oplossingen biedt op het gebied van automatische kalibratie, selectie en verpakking is getuige geweest van deze ontwikkeling. Het bedrijf had niet verwacht het afgelopen jaar zo'n grote groei door te maken. In feite verwachtte men voor 2017 vooral de presentatie van prototypes en de uitvoering van tests. De verkopen zouden dan pas in 2018 komen."Om eerlijk te zijn heeft deze groei ons een beetje verrast. Toen we in 2016 begonnen met het werken met deze kalibratietechnologie voor blauwe bessen wilden we een ontwerp maken en een nieuw prototype presenteren en testen voor een klant in 2017, waarbij we verbeteringen of wijzigingen zouden kunnen doorvoeren op basis van de tests. We rekenden er echter niet op dat we zouden verkopen. De tests verliepen erg goed, zo goed dat we zelfs het prototype verkochten", vertelt Fabricio Santos, directeur van Elifab. "Als gevolg hiervan kregen we in 2017 al snel veel bestellingen binnen, en die blijven nog steeds toenemen. Het was echt een uitdaging om aan zoveel vraag tegemoet te moeten komen, daarom kunnen we nu alleen nog bestellingen voor 2019 aannemen".

"Onze aanwezigheid als exposanten op de recente Fruit Logistica beurs in Berlijn was een groot succes. Onze verwachtingen met betrekking tot het aantal bezoekers werden ruimschoots overtroffen. Daarom zien we uit naar een veelbelovende toekomst. Het enige probleem dat we op dit moment hebben is het tegemoetkomen aan de hoge vraag. Meer dan 70 bezoekers hebben gevraagd om een begroting en om meer informatie over onze machines. Onze grote uitdaging voor 2018 is dan ook het bouwen van nieuwe faciliteiten met nieuwe kantoren, die naar verwachting in december dit jaar klaar zullen zijn", vertelt hij. "Het zal een uitdaging voor Elifab zijn om het al het personeel aan te nemen dat nodig is voor de verdubbeling van de huidige omzet: voor de productie, het ontwerp, de directie, de markting etc. Evenals de opleiding voor het nieuwe personeel, zodat we in 2019 aan het werk kunnen gaan in de nieuwe opslagplaats en de nieuwe kantoren".


Fabricio Santos, in de stand van Elifab op de Fruit Logistica beurs 2018.

De sector van zachtfruit in Spanje maakt een belangrijke transformatie door in de kalibratie- en selectieprocessen van blauwe bessen. Veel bedrijven investeren nu uit noodzaak in de meest recente machinerie. Volgens Fabricio Santos zullen "de investeringen in kalibratie-, selectie- en verpakkingstechnologie automatisch toenemen, vooral in de de komende 3 of 4 jaar, aangezien er voor die periode een wezenlijke groei wordt verwacht in de teelt van blauwe bessen. Het gaat er niet alleen om dat bedrijven moeten besparen op arbeidskosten, die erg hoog zijn bij zachtfruit, maar het is ook steeds moeilijker om voldoende geschikte werknemers te vinden en de bedrijven concurreren onderling om die te krijgen.

"Met onze kalibratie- en verpakkingsmachines kan er tot 70 % bespaard worden op arbeidskosten in de fabriek en kan dit probleem, dat in de nabije toekomst erger zou kunnen worden, opgelost worden. We nemen geen werkgelegenheid weg, maar we verplaatsen die van de fabriek naar het platteland, waar nog geen automatische oogst technologie aanwezig is".

Elifab test momenteel haar nieuwe Dynamic Filler systeem, dat rechtstreeks vanuit de kalibreermachine bakjes vult. "We zijn erg tevreden met de tests die we uitvoeren bij twee klanten, in Huelva en in Schotland. Dit systeem zal binnenkort ook gebruikt gaan worden bij kersen. Het is efficiënt in het voorkomen van beschadigingen van het fruit, die vaak ontstaan in de kalibratie met trillende wegers. Met ons systeem komt het fruit gekalibreerd en met een vast gewicht direct terecht in de bakjes. Zo voorkom je niet alleen beschadigingen van het fruit, maar er wordt op deze manier ook veel opslagruimte bespaard", besluit Fabricio.

Voor meer informatie:
Fabricio Santos
Elifab
T: +34 661 246 223
fab@elifab.com
www.elifab.com


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018