Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onbetrouwbare herkomstopgaves bij groenten en fruit

Foodwatch zegt Amazon Fresh de wacht aan

foodwatch heeft de online retailer Amazon Fresh de wacht aangezegd wegens onbetrouwbare herkomstopgaven bij groenten en fruit. De consumentenorganisatie bekritiseerde dat Amazon Fresh in haar online-shop voor talrijke producten zoals druiven, kropsla en tomaten meerdere mogelijke herkomstlanden opsomt – een duidelijke schending van het Europees recht. foodwatch sommeerde Amazon Fresh om aan haar wettelijke etiketteringsplicht te voldoen. Bovendien verzoekt men de politiek om voor een betere bewaking van online retailers te zorgen.

"In één oogopslag herkennen of een appel uit Duitsland of uit Nieuw-Zeeland stamt - wat in de supermarkt om de hoek vanzelfsprekend is, moet ook voor online-shops gelden", zegt Luise Molling van foodwatch. "Als Amazon Fresh bij druiven dertien mogelijke herkomstlanden aangeeft, weet de consument nog niks. Voor veel consumenten is het belangrijk waar een product vandaan komt - het is niet alleen ergerlijk, maar ook onwettig dat Amazon haar etiketteringsplicht niet nakomt."

Online retailers zouden systematisch op de naleving van de etiketteringsplicht en op productveiligheid gecontroleerd moeten worden, zo wil foodwatch. Sinds 2011 schrijft EU-verordening 543/2011 de herkomstaanduiding van vele groenten- en fruitsoorten voor. Wanneer de producten op internet aan worden geboden, geldt deze informatieplicht ook voor de website van de handelaar.
Publicatiedatum: