Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nicaraguaanse bananentelers klagen Chiquita aan voor wanbetalingen

Coquimba S.A. en Agrícola El Cardón S.A., twee Nicaraguaanse bedrijven die bananen telen, zullen een internationaal arbitrageproces starten tegen Chiquita Brands Original. Dit vanwege een reeks wanbetalingen die zijn opgetreden sinds 2016 toen de bananengigant gekocht werd door Safra Group en Cutrale. Op zijn beurt voert Chiquita aan dat Coquimba S.A. schuldig is aan contractbreuk en dat ze het bedrijf daarom niet betaald hebben.

José Donoso Ubilla Gasteazoro, vertegenwoordiger en directeur van Coquimba, zegt: "Sinds meer dan 11 jaar verkocht Coquimba bananen aan Chiquita, maar in januari 2015, na de opkoping door de Braziliaanse bedrijven, begon onze financiële nachtmerrie. Chiquita begon de aankoopprijzen namelijk flink naar beneden te brengen, zonder mogelijkheden tot onderhandeling te bieden. Dit veroorzaakte grote verliezen voor ons en heeft er toe geleid dat andere bananentelers stopten met de verkoop aan Chiquita".

Ubilla Gasteazoro: "de situatie is zo zorgwekkend dat we een arbitrageclaim indienen bij de Amerikaanse Arbitragevereniging (AAA). Dit vanwege een contractbreuk door gebrek aan betalingen en ondeugden in de contractuele overeenkomst met bananentelers. We hebben besloten naar de AAA te gaan om het conflict op te lossen omdat dat is wat het contract dat we indertijd met Chiquita aangingen, voorschrijft".

Volgens het contract komen koper en verkoper ieder jaar in november bij elkaar om te onderhandelen over de prijzen voor het volgende jaar en om de bepalingen en voorwaarden van de fruitlevering te bespreken. De telers geven echter aan: "In de afgelopen jaren zijn de prijzen op een schandalige manier gedaald zonder dat we de optie kregen om hierover te onderhandelen. Bovendien werd er ook minder gekocht, waardoor we verlies begonnen te lijden".

Daarnaast heeft Chiquita volgens de verstrekte informatie een schuld van 70.691,23 dollar bij Coquimba S.A., die al meer dan een jaar niet betaald is. "Vanaf de vervaldatum heeft Coquimba S.A. meerdere acties ondernomen om het verschuldigde bedrag betaald te krijgen, waaronder het inhuren van een incassobureau dat verschillende stappen ondernam. Het enige antwoord kwam echter in de vorm van een brief waarin Chiquita stelde dat Coquimba S.A. de multinational 777.352 dollar verschuldigd is voor niet geleverd fruit, wat helemaal niet waar is", zegt Ubilla Gasteazoro.

In het geval van Agrícola El Cardón S.A. heeft Chiquita International ook een schuld, van in totaal 93.755 dollar. In dit bedrag zijn geen afgeleide kosten van contractuele schendingen opgenomen, zoals onder andere rente, schade en gevolgschade.

Ubilla Gasteazoro verduidelijkt nog dat in het geval van Coquimba "de administratieve mogelijkheden voor de vordering van de schuld uitgeput zijn. De wanbetaling heeft zeer negatieve gevolgen gehad voor ons bedrijf. De mogelijkheid onze arbeiders en medewerkers te betalen werd in gevaar gebracht. Een beroep doen op de AAA is de enige optie die nog over blijft voor de oplossing van ons probleem, aangezien dat ook de in het contract bepaalde te bewandelen weg is". Ubilla Gasteazoro is zich ervan bewust dat deze internationale juridische strijd een 'David tegen Goliath' strijd zal zijn. 


Chiquita
Er is Chiquita gevraagd om een reactie. Tot op heden is er echter geen duidelijk antwoord gekomen op de beschuldigen die in dit artikel geuit zijn. De werelddirecteur van Fruit Sourcing heeft gereageerd door te zeggen dat ze ervan op de hoogte zijn dat Coquimba zijn contract met Chiquita opgezegd heeft en nu aan andere bedrijven verkoopt. Verder zei hij dat, als er nog overige problemen zouden zijn, hij contact zou opnemen met Chiquita via de gebruikelijke commerciële of juridische kanalen.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018