Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Robert Graham - Agronico

"Wij zijn nu de enige pootgoedteler met hydrocultuur"

Landbouwkundige Julian Shaw begon Agronico in 1085 als een consultancy bedrijf voor teeltadvies. Met dat het bedrijf groeide, zag men de noodzaak voor meer onderzoek om technische problemen op te lossen. In 1997 startte het onderzoeksteam van het bedrijf met proeven met hydrocultuur voor aardappelen. Inmiddels heeft het bedrijf een succesvolle onderneming in de teelt van pootaardappelen.


Agronico heeft 150 verschillende variëteiten en oogst twee tot drie keer per week

"We zijn nu de enigen met hydrocultuur voor pootaardappelen. De meeste telers telen ze in een pot met turf en weten pas wat ze hebben wanneer ze opgegraven worden," legt CEO Robert Graham uit.


Hydrocultuur pootaardappelen zijn 100% virusvrij. Bovendien kun je zien wat er groeit.

"Gebruikmakend van onze methode kunnen we precies zien wat we hebben, terwijl het gewas zich ontwikkeld. Maar we telen ook generaties in het veld. Deze komen vrij van ziekten uit het lab en worden drie opeenvolgende jaren in het veld geplant totdat we voldoende kwantiteit hebben om het aan telers te verkopen. We noemen dit G3."


Agronico teelt een assortiment interessante variëteiten. 

Deze G3 pootaardappelen worden vervolgens verkocht aan enkele van grootste aardappeltelers in Australië. De methode van Agronico voor vermeerdering van pootaardappelen is daarmee anders dan die van alle anderen in Australië.


De Atlantic variëteit is geschikt voor chips en krokant.

"Wat we hier doen is een stuk eigenaarschap van de G3 en het nemen van verantwoordelijkheid voor het nageslacht van de aardappel. Om die reden hebben we zwaar geïnvesteerd in het sorteren en bewaren van de aardappelen, omdat onze reputatie ervan afhangt," aldus Robert.
Agronico bouwde recent een modern koelhuis met een capaciteit van meer dan 8000 ton. De opslag bestaat uit 10 secties met 800 ton elk en is speciaal ontwikkelt met een beluchtingssysteem dat verse lucht laat circuleren in iedere secties, om de aardappelen goed geventileerd en gezond te houden. 


De nieuwe bewaarcellen

"Tasmanië kent minder aardappelziekten en plagen dan op het vasteland en we hebben de voornaamste groei de afgelopen jaren meegemaakt met telers daar."


Luchtstroom en temperatuur worden beheerd middels een touch screen.

Deze lage druk van ziekten en plagen helpt Agronico ook in de Australische markt. De verkoop is gestegen van 3000 ton naar 10.000 ton in slechts vier jaar. De enige reden waarom dat niet nog meer geworden is, is dat het telen tijd kost. 

Voor meer informatie:
Cheryl West
Agronico
Tel: +61412514946
Email: cherylwest2015@outlook.com
www.agronico.com.au 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018