Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Lage temperaturen in Mexico verlagen import Canada

Consumptie fairtrade bananen nog steeds beperkt in Noord Amerika

Koele temperaturen in Mexico hebben de export van fairtrade bananen naar Canada ook naar beneden gebracht.

"De beschikbaarheid van fruit is met gemak 50% gedaald," aldus Julie Sage van Discovery Organics in Vancouver, BC. "Onze voornaamste producent bevindt zich in Colima in Mexico en daar is het nu al maandenlang koud geweest. Daardoor is de groeisnelheid erg afgenomen, is er minder fruit beschikbaar en is het fruit ook kleiner dan normaal. Ze moesten zelfs het aantal transporten dat we gepland hadden naar beneden bijstellen."
 
Omdat Discovery enkel fairtrade bananen verhandelt, is het lastig om aan alternatieve leverantie te komen. Zodoende heeft het bedrijf zelfs fruit betrokken van groothandelaren in Los Angeles. "Maar het is overal op en tekort. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje," aldus Julie.


Foto: Discovery Organics

Vraag blijft gelijk

Ondertussen is de vraag naar fairtrade bananen grofweg gelijk gebleven. "Maar hoewel de vraag stabiel is, is men niet erg bereid om ook meer te betalen," zegt Sage. "Daarom is het verliesmakend. Wanneer je naar het groenten- en fruitschap in de supermarkt gaat, zijn fairtrade bananen niet alleen het best verkopende product onder het fruit, maar het is ook het goedkoopste. Al helemaal als je in rekening brengt welke afstand het fruit heeft moeten reizen in vergelijking met lokale appelen bijvoorbeeld."


Foto: Discovery Organics

Discovery distribueert in West Canada van British Columbia naar Manitoba en naar Whitehorse en ziet weliswaar de handel in fairtrade bananen toenemen, maar meent eveneens dat er nog een lange weg te gaan is. "In 2016 werden er 569.0000 ton bananen geïmporteerd in Canada, waarvan minder dan 2 procent gecertificeerd was als fair trade." Toch ziet ze meer en meer Noord-Amerikanen zich bewust worden van de oorsprong van hun voedsel en steeds meer transparantie vragen rond het inkoopproces.


Foto: Discovery Organics

Temperatuurstijging
Tot heden heeft Discovery fruit moeten accepteren dat kleiner was dan normaal om het volume te kunnen handhaven. Vooruitblikkend mag men verwachten dat de productie weer gaat toenemen, omdat de temperaturen in Mexico weer gestegen zijn. "Temperaturen zijn alweer een aantal weken terug op het normale niveau, wat behulpzaam is geweest met de teelt. De komende maanden zou het makkelijker moeten zijn om weer product te verkrijgen," besluit Sage.

Voor meer informatie:
Julie Sage
Discovery Organics
Tel: +1- 604.299.1684
jsage@discoveryorganics.ca
www.discoveryorganics.ca

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018