Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Week 8

Stabiele Europese aardappelmarkt

België Fiwap / PCA marktbericht:
Industrierassen: Nog altijd weinig activiteit op de vrije markt, evenals in de export en verwerking. De prijzen zijn onveranderd maar over het algemeen stabiel. De prijzen blijven onveranderd maar zijn wel stabiel. Algemeen prijsniveau 35 mm+ 60% 50 mm+, min 360 gr/5 kilo EPS. bulk, frites, verkoopprijs, exclusief btw, directe levering: 

Bintje: Rustige markt, prijzen tussen de 2,00 en 3,00€/q, afhankelijk van kwaliteit en bestemming. De vraag voor de verwerking (diepgevroren producten) is nagenoeg nihil. Verwerkers van frites kopen de beste partijen (bakkleur en maten) en betalen topprijzen. 

Fontane en Challenger: Prijzen rond de 3,00€/q, stabiele markt (aanbod gelijk aan de vraag). Hogere prijzen voor uitgestelde leveringen. 

Innovator: Rond de 5.00€/ q.





Fysieke Europese markten
Overzicht van prijzen (bron: NEPG):


Bintje plant: Weinig handel. Groter aanbod van moeilijke kleine maten. Dutch plant, klasse A, uit maart 2018, per 5 ton, in zakken, exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm : 52,00 – 54,00 €/a
Maat 35 – 45 mm : 32,00 - 34,00 €/a

Future Market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverse rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +


Nederland
Nog steeds weinig activiteit op de vrije markt voor verwerkers, met prijzen tussen de 3,00 en 5,00€/a voor basisrassen (met uitzondering van Fontane, met een prijs van 5,00€/a), en Innovator 7,00€/a. De export verlaadt kleine volumes naar Mauritanië, Ivoorkust en het Caraïbisch gebied met prijzen vanaf 7,50 tot 9,00€/a per zak. Op de binnenlandse versmarkt variëren de prijzen voor vastkokende rassen tussen de 8,00-13,50€/a en v oor kruimige tussen de 5,00 en 9,00€/a. 

De aardappelzetmeelindustrie wil in april-mei starten met de verwerking van extra volumes aardappelen die uit bewaring komen en waarvan het drogestofgehalte toereikend is. 

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.com


Frankrijk
Het RNM meldt een lichte toename van het verhandelde volume maar een moeilijke afzet van de rassen en basiskwaliteit. Over het algemeen blijft de situatie onveranderd. 
 
Ongewassen industrie-aardappelen, bulk, verkoopprijs, exclusief btw, Noord-Seine €/a, min-max (avg) (RNM): Zeer dynamische export (bron: customs via UNPT): Vorig jaar december exporteerde Frankrijk 210.434 ton (+23%), waarmee het totaal van het kalenderjaar 2017 op 1,7 miljoen ton komt (+6,9%). Spanje (551.000 ton), België (440.000 ton) en Italië (296.400 ton) zijn de belangrijkste afnemers. 


Duitsland
Op de versmarkt stabiliseren de telersprijzen zich. Op 13 februari lag de prijs op 10,75€/a (onveranderd) voor vastkokend en 10,63€/q (+0,7%) voor kruimig. Aan het einde van de week zullen de prijzen voor gekoelde producten op 4,00€/a liggen. In Rijnland is de markt voor industrieaardappelen (frites) sterk en stabiel (evenals in de rest van Duitsland) voor de rassen Challenger, Innovator en Fontane, met telersprijzen tussen de 3,2 tot €4,00€/a. Er is een sterkere netto vraag naar chips- en fritesaardappelen. De prijzen die telers van de retail ontvangen voor hun biologische aardappelen ligt rond de 48,00€/a. 



Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) bedroeg in week 6 11,77€/a. In de meeste regio's is de versmarkt stabiel en in het westelijke deel van het land is de handel zelfs toegenomen maar de prijzen zijn vrijwel onveranderd gebleven. Anderzijds is de aanvoer in Schotland gegroeid. Op de groothandelsmarkt zijn de prijzen voor fritesaardappelen wat gestegen, afhankelijk van de kwaliteit. Maris Piper 7,30 - 9,00€/a (grote maten 50 of 55+), Markies en Agria 10,00 - 15,00€/a (dito). De sector wordt voornamelijk bevoorraad door contracten met wat losse inkoop tussen de 4,50 en 8,50€/a, afhankelijk van het ras en de kwaliteit. Voor sommige handelaren is de export gestegen voor anderen gedaald, als gevolg van de groeiende concurrentie van Israëlische aardappelen op de Canarische Eilanden. Op een aantal markten is ook melding gemaakt van kwaliteitsproblemen in gecontracteerde leveringen. Het poten loopt achter op schema en is in Cornwall nog maar voor 30% voltooid. 

Naar aanleiding van onderschepte partijen die Epitrix bleken te bevatten, hebben de Britse autoriteiten de sector er nogmaals herinnerd aan het belang van de correcte naleving van fytosanitaire regels bij de import van aardappelen uit Spanje. Behalve als ze uit de Balearen komen, of uit Epitrix-vrije regio's (fytosanitair certificaat), moeten Spaanse aardappelen altijd gewassen worden voordat ze naar Groot-Brittannië worden geëxporteerd. 


Voor meer informatie:
FIWAP




Publicatiedatum :



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018