Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: kleine hoeveelheid AGF bevat te hoge MRL's

Uit een door de NGO Générations Futures gepubliceerd rapport blijkt dat driekwart van het conventionele fruit en 41% van de conventionele groenten residuen van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. De gegevens zijn gebaseerd op 19 fruit- en 33 groentenmonsters die tussen 2012 en 2016 genomen werden. 72,6% van het onderzochte fruit bevatte residuen en in 2,7% van de gevallen overschreden de residuen de wettelijke toegestane norm. 
 
Gemiddeld bleek 89% van de druiven resten van gewasbeschermingsmiddelen te bevatten, 88,4% van de clementines en mandarijnen en 87,7% van de kersen. Met name kersen bevatten hogere residuen dan toegestaan (6,6% van de monsters), evenals mango's en papaja's (4,8%). 
 
41,1% van de groenten bevatte resten van gewasbeschermingsmiddelen en in 3,5% van de gevallen werd de toegestane norm overschreden. Selderij bevatte het hoogste gehalte aan residuen (84,6%), gevolgd door verse kruiden (74,5%) en witlof (72,7%). Bij verse kruiden lagen de residuen het vaakst boven de toegestane norm (29,4%), gevolgd door selderij (16%). 
 
Générations Futures benadrukt dat de bevindingen alleen betrekking hebben op 'meetbare' resten van gewasbeschermingsmiddelen en dat niet alle aanwezige residuen in het onderzoek meegenomen zijn. Na een aantal eerdere tevergeefse pogingen heeft de regering wederom een plan opgesteld om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw te verminderen. Telers zijn van plan om hun eigen 'residue-vrij'-predicaat te introduceren, dat toegekend zal worden aan producten die niet meer dan 0,01 mg aan residuen per kilo bevatten. Générations Futures is echter niet tevreden met deze oplossing omdat deze geen garantie biedt dat er helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen worden toegepast en omdat milieuverontreiniging hiermee niet voorkomen wordt. 
 
 
Publicatiedatum: