Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Evofenedex: Belangrijkste douane wet- en regelgeving van 2018 op een rij

De wet- en regelgeving voor de internationale handel staat nooit stil. Ook op het gebied van douane zijn er belangrijke wijzigingen. Evofenedex zette de belangrijkste wijzigen van 2018 op een rij.

Douanevertegenwoordiging
Per 1 juli stelt de douane nieuwe eisen aan de aangiften die logistieke dienstverleners als (douane-)expediteurs doen voor derden. De douane heeft kenbaar gemaakt dat dergelijke aangiften onder strenger toezicht komen en dat een hoge mate van nauwkeurigheid wordt verwacht. Deze nieuwe eisen gelden echter ook voor de afdeling die binnen een concern de aangiften verzorgt voor andere zustermaatschappijen. In Nederland moeten deze partijen voldoen aan de AEO-criteria om een ander direct te vertegenwoordigen.

AEO eisen
Bestaande douane-vergunningen moeten vóór 1 mei 2019 worden herbeoordeeld op basis van de AEO-eisen. Een van de eisen is onder andere voldoende vakbekwaamheid over douanezaken en up-to-date kennis van veranderingen in wet- en regelgeving. Als declarant is het belangrijk je hier op voor te bereiden om onnodige problemen te voorkomen.

Gewijzigde GN-codes
Onlangs is door de Europese Commissie weer de nieuwste versie van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN-code) gepubliceerd. Deze versie is van toepassing per 1 januari 2018 en van belang voor eenieder die met douaneaangiftes te maken heeft. De gecombineerde nomenclatuur vormt de basis voor de aangifte van goederen (a) bij invoer of uitvoer of (b) die vallen onder handelsstatistieken binnen de Unie. Goederen dienen ingedeeld te zijn in de juiste GN-code. Aan de hand van deze indeling worden tarifaire (invoerrechten) en non tarifaire (hebben geen invloed op de productprijs) maatregelen bepaald.

Internationaal handelsverkeer met Canada
Dankzij het CETA-handelsverdrag kunnen Nederlandse bedrijven goederen van- en naar Canada im- of exporteren zonder invoerrechten te betalen. Om hier gebruik van te maken is het vanaf 1 januari 2018 noodzakelijk om in bezit te zijn van een REX-registratie bij verzendingen boven de 6.000 euro. Met deze registratie kan de exporteur een zogenaamde oorsprongsverklaring afgeven. Een EUR-1 of factuurverklaring volgens de vergunning Toegelaten Export is niet te gebruiken bij export naar Canada of import vanuit de EU.

Up-to-date kennis
Het is niet alleen noodzakelijk om aan douane-eisen te voldoen, maar het kan ook veel geld besparen of opleveren. Het foutloos opvolgen van de douaneprocedures en een correcte afhandeling kan een onderneming op jaarbasis flinke kosten in vertragingen of zelfs boetes besparen. Inspelen op veranderingen, zoals de REX-registratie, kan een bedrijf zelfs geld opleveren vanwege de versnelde en kostenefficiënte goederenstroom naar- en van Canada. Actuele kennis van douane wet- en regelgeving is dus essentieel. De basisopleiding declarant geeft inzicht in de douaneprocessen en wetgeving en leert je een aangifte op de juiste manier in te vullen. Neem voor meer informatie contact op met de ledenservice.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018