Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jaaroverzicht 2017: februari

25 jaar Fruit Logistica en 5% meer bezoekers

Tholen - Koning Winter is begin februari verdwenen uit Zuid-Europa maar de gevolgen blijven doorsudderen. De afhankelijkheid van de Zuid-Europese telers is pijnlijk duidelijk geworden. Lege schappen, rantsoenering en herziening van contracten blijven het nieuws beheersen. Tabloids in Engeland beschuldigen Spanje en Griekenland geeft verlichting.De groentetekorten waren natuurlijk een hot topic op Fruit Logistica, die overigens niet makkelijk op gang kwam. Velen moesten alternatief vervoer zoeken wegens een staking van grondpersoneel op de Berlijnse luchthavens. Het was de 25e Fruit Logistica en aanleiding om eens herinneringen op te halen. In 2017 verwelkomde telde Fruit Logistica 5% meer bezoekers (>75000). De bedrijven die in 2017 aanwezig waren, zijn te bekijken op de fotoreportages die onze redacteuren maakten.In het kielzog van de Fruitlogistica kwam er veel bedrijfsnieuws naar buiten in februari 2017. SpecialTom startte een importkantoor vanuit Valencia en verbreedt tevens het assortiment. BelOrta voegt meer clubrassen toe aan het assortiment door aan te sluiten bij European Fruit Cooperation. Rainbow Horticulture Tunisia, een samenwerkingsverband van Kwekerij de Wieringermeer en de Grow Group, verdubbelt het teeltarreaal in Tunesië naar 5 hectare. Dienstverlener 
DQFS gaat verder onder nieuwe naam Goodacre. De Nederlandse radijskwekerijen Cornelissen Fresh Food en Coolbergen werken intensiever samen met de Italiaanse radijskwekerij Ortolanda, onder de naam Ortolanda. 
Het Chileense Copefrut sloot haar eigen kantoor in Nederland en droeg de activiteiten over aan Aartsenfruit die exclusief het Chileense fruit in de markt gaat zetten. Door een samenwerkingsverband in de verpakkingsindustrie wordt Sarco Packaging exclusief dealer van REV Packaging Solutions.

Groot nieuws was dat de EU akkoord ging met de overname van Fyffes door het Japanse Sumitomo die 751 miljoen euro neertelt voor Fyffes.
Ander bananennieuws kwam uit Antwerpen. Zij ontvingen de eerste bananen uit Suriname via rechtstreekse lijn naar BNFW en op Fruit Logistica presenteerde Port of Antwerp plannen om de 'South America East Coast/North Europe' van rederijen MSC & Hapag-Lloyd uit te breiden, welke met name interessant is voor de meloenenexport. In havenstad Hamburg breidt Vientosur uit met een tweede vestiging naast het hoofdkantoor in Rotterdam. Vanuit de haven in Vlissingen kwam het nieuws dat er een wekelijkse bargeverbinding tussen Kramer City depot Rotterdam en Vlissingen komt van de Franse containerrederij CMA CGM. Deze EURAF1 dienst verbindt Vlissingen direct met West-Afrika of via de belangrijke logistieke hub-havens Tanger Med en Algeciras aan de ingang van de Middellandse Zee. 
Vanuit de haven Rotterdam verbindt een nieuwe treindienst Rotterdam en Antwerpen met Spanje. De vervoerder Shuttlewise rijdt 4 keer per week tussen RSC Rotterdam en Antwerpen Main Hub.

Er waren twee faillissementen. Het was sinds augustus 2016 duidelijk dat het op zeven na grootste containerbedrijf Hanjin Shipping in moeilijkheden verkeerde maar in februari 2017 werd het officieel failliet verklaard. Dat gold ook voor Mother Nature, actief in de Portugese groenten- en fruitteelt

Ook vond de BIOFACH 2017 plaats, daar gaven meer dan 100 Nederlandse bedrijven gaven acte de présence, maar vooral de bewerkte AGF-producenten.

De NVWA onderzoek een vreemde zaak in Bergen op Zoom waar af en toe een groentendumper actief is.Er is goed nieuws voor Belgische perentelers, er is een nieuwe afzetmarkt gevonden. Belgische peren mogen in het nieuwe seizoen naar Brazilië.


Van links naar rechts: Blairo Maggi, Minister van Landbouw Brazilië, Philippe Appeltans, algemeen secretaris VBT en Odilson Silva, secretaris internationale relaties Ministerie van Landbouw in Brazilië.

Verdelaars moeten hun materiaal vrijgeven. Octrooibescherming van biotechnologische uitvindingen is niet bedoeld om om octrooien te verlenen op producten die het resultaat zijn van een wezenlijk biologische werkwijze. Veredelaars van groenten en fruit moeten daarom vrij kunnen beschikken over biologisch materiaal om nieuwe gewassoorten te kunnen kweken. Dat bevestigden de Europese lidstaten unaniem bevestigd tijdens de Raad voor Concurrentievermogen in Brussel. 

Uit reünie van de Westlandse AGF-exporteur Minnaardie 15 jaar eerder aan The Greenery werd verkocht bracht, bleek de teamgeest nog altijd volop aanwezig was. Uiteraard werd deze gelegenheid weer vastgelegd door een van onze redacteuren.


Personalia februari 2017
Greenco benoemde Robert Ketelarij (49) tot opvolger van CEO Auke Smit op die in december afscheid nam. Petra Driehuis werd benoemd tot unit manager vers/AGF.
Hans van Es heeft afscheid genomen als directeur van DPA. Hij betrad in 1994 de groenten- en fruitwereld als directeur van de Exporteursbond, was directeur corporate affairs bij The Greenery, vertegenwoordigde Nederland in internationale organisaties en comités en verdedigde de belangen van de Nederlandse groente- en fruitafzet in Brussel en daarbuiten (GMO dossier). Zijn opvolger is Richard Schouten.


Hans van Es en Richard Schouten

Robert Voskamp werd gefeliciteerd met zijn 12,5 jarig jubileum bij Vitaal in Poeldijk. Nog een mooi getal. De Poeldijkse transportondernemer Koos van Gaalen werd 65.
Droevig nieuws kwam op 22 februari 2017 door het overlijden van Jac van den Oord, mede-eigenaar en naamgever van Jac van den Oord Potatoes.


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018