Annamaria Ranieri doceert Landbouwchemie en haar onderzoek richt zich op het gebruik van natuurlijke, eetbare biopolymeren die ervoor kunnen zorgen dat de voedingswaarde van fruit tijdens opslag ongewijzigd blijft.
Boven: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Fuji-appel.
Onder: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Sir Elyan-tomaat.
"De wetenschappelijke gemeenschap onderzoekt hoe we een positief en duurzaam afvalbeheer kunnen bewerkstelligen. Het einddoel is om producten te kunnen leveren met onveranderde organoleptische kwaliteiten."
Fuji appelen
Een van de twee studies werd uitgevoerd op Fuji-appelen. Onderzoekers gebruikten gelatine als coating. Het ging om een op collageen gebaseerd polymeer, verkregen uit de verwerking van bindweefsel dat al veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van capsules in de farmaceutische industrie. De tweede studie concentreerde zich in plaats daarvan op tomaten, die werden gecoat met chitosan, een polymeer dat is afgeleid van chitine, een stof die voorkomt in het exoskelet van schelpdieren en in schimmelcelwanden.
Wassen
"De twee coatings kunnen eenvoudig worden verwijderd door het fruit te wassen. Ze vertragen het oogsten met drie dagen, zoals blijkt uit de vertraagde accumulatiepiek van belangrijke voedingsverbindingen zoals carotenoïden, fenolzuren en flavonoïden. Een langere houdbaarheid kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling in verschillende delen van de value chain, van de oogst tot de consumptie."