Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goede vraag naar Italiaanse aardappelen maar lage prijzen

"De volumes zijn goed maar de prijzen niet. Gewone aardappelen worden voor €0,14 tot €0,17 per kilo verkocht. BGA-aardappelen, zoals Selenella, doen het beter. Handelaren wachten tot de markt verbetert. Agripat-voorzitter Michele Filippini beaamt dat de prijzen van aardappelen die het meestal goed doen, zoals Bologna en Selenella, vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, terwijl de prijzen van overige rassen achterblijven.

De groothandelsmarkten lijken last te hebben van buitenlandse concurrentie. De situatie bij retailketens is beter. Er is niet één verklaring voor deze situatie te geven maar meerdere. Ten eerste worden er buitenlandse aardappelen tegen lage prijzen aangeboden. Andere handelaren laten weten dat binnenlandse aardappelen kampen met kwaliteitsproblemen. Over een paar maanden zal Agripat over een toestel beschikken dat het mogelijk maakt om de herkomst van aardappelen vast te stellen. De informatie op de etiketten kan geverifieerd worden door een monster van de aardappel te testen. Het is een goede manier om de garanderen dat producten die als 'BGA' zijn verpakt ook daadwerkelijk uit deze gebieden afkomstig zijn. 

"Traceerbaarheid werkt op papier maar controles zijn effectiever en wetenschappelijk onweerlegbaar. Dit systeem is gebaseerd op atoomanalyse en helpt ons vast te stellen of een aardappel geteeld is in het op het etiket vermelde gebied."

Het principe gaat uit van het feit dat de isotoopverhoudingen van stoffen die in de natuur worden aangetroffen verschillende waarden hebben afhankelijk van hun herkomstgebied (hoogte- en breedteligging, afstand tot de zee), klimaat (temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag), bodemeigenschappen, bemestingstechnieken en het type plant. Deze natuurlijke verschillen zijn een gevolg van de verschillende chemische en fysische eigenschappen van de isotopen op dezelfde elementen als gevolg van nucleaire eigenschappen. 


Contact:
Agripat
Via Tosarelli 155
40055 Villanova di Castenaso (BO)
Tel.: +39 051 782170
Fax: +39 051 782356

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018