Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ecuadoraanse bananentelers ontvangen niet altijd goede prijzen

"Het Ministerie van Landbouw en Visserij (MAGAP) heeft middels het ministeriële besluit 265 de minimale prijs voor een doos van 22XU (18,8 - 19,5 kilo) bananen op €5,37 gesteld. Deze prijs geldt van 1 januari tot 31 december 2017. Toch is dit niet de prijs die Ecuadoraanse telers ontvangen. Het hangt er namelijk van af of zij een contract aangaan met exporteurs of niet. Anders ontvangen zij de spotprijs. Als men kijkt naar de spotprijzen van het afgelopen jaar, dan was de hoogste prijs die producenten ontvingen €9,86 in week 16," vertelt Daniel Pinargote Gomez uit Ecuador. 

De laagste prijs waar telers het mee moesten doen, was die van €1,80 in week 31. De prijzen die gecontracteerde telers ontvingen varieerden van €3,43 tot €3,94 met een wekelijkse quotabeperking.
 
"Het produceren van een doos bananen kost rond de €4,72. Het is dus niet verwonderlijk dat telers verlies lijden als gevolg van dit soort lage prijzen. Gelukkig duurde de periode met lage prijzen maar 11 weken. De prijzen zijn zich aan het herstellen. In week 44 lag de prijs tussen de €6,86 en 7,29. Momenteel bedraagt zij €7,72 en we hopen dat ze tegen het einde van het jaar rond de €8,57 ligt."


 
Daniel is al jarenlang in de bananensector werkzaam maar werkt pas sinds twee jaar als onafhankelijk consultant. "Ik werk met verschillende telers samen en het is verschrikkelijk om te zien hoe moeilijk zij het hebben. Deze situatie is het gevolg van de minimale steunprijs de de regering heeft ingevoerd voor de bananensector."

Het land profiteert van het feit dat het sinds 2000 de Amerikaanse dollar als valuta heeft. "Ecuador is het enige land in Latijns-Amerika met de dollar als munt. Dit is goed voor de handel omdat het een stabiele munt is. Vaak hebben landen te maken met ongunstige wisselkoersen. Toch kunnen telers flink verlies lijden als ze niet met contracten of programma's werken. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met een teler die vorig jaar zo'n €60.000 verloor."


 
"In de periode van januari tot mei werd het land geteisterd door zware neerslag. De planten konden al het water niet verwerken want er viel 150 mm binnen zeer korte tijd," vertelt Daniel. "In Ecuador zijn de temperaturen in de winter erg hoog en er zijn dan veel zonuren. In de zomermaanden, van mei tot oktober, zijn de temperaturen laag en is het aantal zonuren beperkt, waardoor er ook minder geproduceerd wordt. Hierin kwam een week of drie geleden verandering en dat is gunstig voor de bananenproductie," aldus Gomez. 


Voor meer informatie:
Daniel Pinargote Gomez
Ecuador
E: montsinecua@gmail.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018