Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardappelsector Colorado ziet forse groei geelvlezige rassen

Idaho mag dan wel de grootste aardappelproducent van de Verenigde Staten zijn maar het zijn de aardappeltelers in Colorado die de consumentenvraag naar hun eigen rassen momenteel fors zien groeien. Aardappeltelers in San Luis Valley merken dat de vraag naar gele rassen sterk aantrekt. De markt voor andere rassen is ook gezond. 

"In Colorado produceren we de meeste aardappelrassen met Russet als belangrijkste," vertelt Jed Ellithorpe van Aspen Produce. De rassen Norkotah en Canela zijn van het Russet-type. Canela is een wat later ras en kan tot wel 10 maanden bewaard worden. Het is dan ook een ideaal ras voor de export omdat het lang vers blijft. We produceren ook rode en gele rassen. Er zijn verscheidene geelvlezige rassen, waaronder Satina, Alegria en het welbekende Yukon Gold. Een aantal telers is gestart met de productie van Rooster, een opkomend roodschillig ras met geel vruchtvlees dat eigendom is van Albert Bartlett. Deze aardappel heeft een geweldige nootachtige smaak en is dankzij zijn externe kwaliteit en smaak zeer goed op de markt ontvangen."Gele rassen doen het goed
Hoewel Russet de meest geteelde aardappel in de Verenigde Staten is, merkt Ellithorpe op dat geelvlezige rassen momenteel een sterke groei doormaken. Deze groei wordt door een aantal factoren aangejaagd. Ten eerste kopen gezondheidsbewuste consumenten aardappelen die zij kunnen bereiden met minder boter of margarine. Het gele vruchtvlees geeft deze aardappelen een romige smaak zonder dat er veel toevoegingen nodig zijn. Een andere reden is dat gele rassen een zachtere textuur hebben. De smaak is uitmuntend en dat is de consument niet onopgemerkt gebleven. De aardappelen zien er daarbij ook nog eens goed uit en dat is een pluspunt voor restaurants en producenten van bewerkte aardappelproducten."Kwaliteit compenseert kwantiteit
Hoewel Colorado jaarlijks minder aardappelen produceert dan Idaho is een groter percentage van de aardappelen uit deze staat bestemd voor de versmarkt. Ellithorpe schrijft dit toe aan het gunstige microklimaat in San Luis Valley en de lagere volumes die telers er produceren. 

"De San Luis Valley ligt op zo'n 2.330 meter hoogte. We hebben hier koele nachten waardoor de planten trager groeien. Op deze manier ondervinden zij minder stress en zijn ze bovendien minder gevoelig voor ziekten. De schaal waarop wij aardappelen produceren, is zodanig dat we veel aandacht aan onze onze gewassen kunnen besteden wat zich vertaalt naar een hogere kwaliteit. Hierdoor vindt zo'n  80% van de aardappelen uit Colorado uiteindelijk zijn weg naar de versmarkt. Voor aardappelen uit Idaho ligt dit percentage op minder dan 35%, terwijl het overige deel verwerkt wordt tot chips en andere aardappelproducten."


Voor meer informatie:
Jed Ellithorpe
Aspen Produce
Tel: 719-754-3464


Publicatiedatum: 5-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: