Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veiligere bladgroenten met microbelletjes?

Onderzoekers van de University of Kasetsart in Bangkok hebben de effectiviteit bestudeerd van het wassen van bladgroenten met gebruik van de 'microbubble' (microbelletjes, MB) technologie om microbiële besmetting te verminderen.

Ook hebben ze de effectiviteit van deze technologie getest in combinatie met drie ontsmettingsmiddelen - zuur elektrolytwater, chloordioxide en natriumhypochloriet - om met name kunstmatig met E. coli en salmonella besmette basilicum en Thaise munt te ontsmetten.

Microbellen alleen hebben geen antimicrobiële eigenschappen maar de combinatie met twee van de ontsmettingsmiddelen (zuur elektrolytwater en natriumhypochloriet) bleek wel effectief en resulteerde bij 5 minuten wassen in een vermindering van de bacteriën met ruim 99%. Ook bleek de behandeling iets effectiever bij basilicum dan bij Thaise munt.

Volgens de onderzoekers lijkt dit te maken te hebben met de iets ruwere textuur, wat de afscheiding van de bacteriën kan bevorderen. Het doden van de bacteriën in het water voorkomt kruisbesmetting.

Bron: Klintham Pitirat, Tongchitpakdee Sasitorn, Chinsirikul Wannee, Mahakarnchanakul Warapa, 'Combination of microbubbles with oxidizing sanitizers to eliminate Escherichia coli and Salmonella Typhimurium on Thai leafy vegetables', 2017, Food Control, Vol. 77, pag. 260-269.
Publicatiedatum: