Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zwitserland: goede aardappeloogst verwacht

Na een zwak resultaat in 2016 rekent de Zwitserse aardappelbranche dit jaar op een gemiddelde tot goede oogst. De aardappelbranche verwacht dit jaar een oogst van 458.919 ton. Vergelken bij het zwakke voorgaande jaar zou dit een plus betekenen van 23 procent. De brancheorganisatie Swisspatat spreekt van een gemiddelde tot goede oogst - ondanks hitteperiodes die stress bij de aardappelen veroorzaakt hebben. Op de Zwitserse Hoogvlakte en in West-Zwitserland regende het iets regelmatiger en meer. Dit bevorderde hier de groei. In het noordoosten van Zwitserland maakte een lange periode van droogte het de planten extra moeilijk bij de ontwikkeling.

De aardappelen zijn volgens Swisspatat van goede kwaliteit. De maten zijn vaak groot en het Raclette-aandeel is dan ook klein. Het zetmeelgehalte ligt met 14,6 procent iets lager dan vorig jaar (15,4%). Bij de biologische aardappelen verwacht men een bovengemiddelde oogst. Het areaal is dit jaar met 11.200 hectare iets groter dan vorig jaar (+200 hectare).

De aardappelteelt heeft in de afgelopen twintig jaar een sterke structuurverandering meegemaakt. Het aantal producenten nam sinds 1997 met meer dan 11.000 af naar momenteel 4.450 producenten. Het areaal per producent nam daarentegen sinds 1997 met 156 are toe naar 252 are. Het totale aardappelareaal daalde in de afgelopen twintig jaar met bijna 3.800 hectare naar 11.200 hectare.


Publicatiedatum: 7-9-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: