Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Na 62 jaar

Laatste trein over oude Botlekbrug in Rotterdam

Na 62 jaar reed zaterdag 26 augustus de laatste trein over de oude Botlekbrug bij de haven van Rotterdam. Zodra het spoor buiten dienst is, starten Prorail en Rijkswaterstaat met de aanleg van een nieuwe spoorverbinding en een verbinding voor voetgangers en (brom)fietsers over de nieuwe Botlekbrug. De oude brug wordt gesloopt. Naar verwachting zijn de bouw van de nieuwe Botlekbrug en de sloop van de oude brug eind 2018 gereed, zo meldt Port of Rotterdam

Nieuwe brug
De nieuwe Botlekbrug is 14 meter hoog. Dat is 6 meter hoger dan de oude brug. Ook beschikt hij over 2 doorvaartopeningen van ruim 87 meter breed. Hierdoor hoeft hij minder vaak open: van 50 naar 20 openingen per dag. Na de sloop van de oude brug kunnen schepen de brug aan beide kanten passeren. De nieuwe brug kan meer weg- en treinverkeer aan dan de oude brug.

Hinder voor de scheepvaart
Schepen kunnen te maken krijgen met een geplande afsluiting voor de werkzaamheden. Dit gebeurt bijvoorbeeld van zaterdag 7 t/m maandag 9 oktober. Het is de bedoeling om dan het val(brugdek) en de torens en daaraan gekoppelde brugdelen te verwijderen. Schepen lager dan 14 meter kunnen in de meeste gevallen onder de dichte brug doorvaren. Er wordt zoveel mogelijk bij één van de 2 heftdelen van de nieuwe Botlekbrug gewerkt zodat het andere deel beschikbaar is voor de scheepvaart. Ook het treinverkeer kan last hebben van de werkzaamheden. Het spoorverkeer wordt omgeleid via de Botlekspoortunnel waardoor de hinder van de werkzaamheden voor de goederenvervoerders beperkt is.

Hinder voor wegverkeer
De spoor- en langzaamverkeersverbinding worden naast de rijbanen voor het wegverkeer aangelegd. Hierdoor kan het wegverkeer tijdens de werkzaamheden blijven doorrijden. Wel moet de brug soms in verband met de werkzaamheden tijdelijk afgesloten worden. Verkeer van en naar Hoogvliet wordt dan omgeleid via de Spijkenisserbrug en doorgaand verkeer via de Botlektunnel. Om de hinder te beperken, zijn deze afsluitingen zoveel mogelijk 's avonds en 's nachts. Voor routeplichtige gevaarlijke stoffen loopt de omleiding bij afsluitingen via de eilandenroute.

Historisch perspectief
De eerste Botlekbrug werd in 1955 geopend door burgemeester Van Walsum om het eiland Voorne Putten beter te ontsluiten. De brug over de Oude Maas was van wezenlijk belang om de Rotterdamse haven uit te breiden. Op het eiland Rozenbrug kwam een laag van vijf meter zand te liggen, Cornelis Verolme opende zijn scheepswerf en Dow Chemical het eerste bedrijf.

Binnen 15 jaar nam het verkeer van en naar de Botlek zo snel toe dat de brug het niet meer aankon, net zo min als de kruispunten in de buurt. Met elk nieuw bedrijf kwam er meer verkeer. In 1967 werd de Ruit van Rotterdam uitgebreid met de Beneluxtunnel die de verkeersstroom nog eens intensiveerde. Toen ontstond het plan voor een Botlektunnel. Op 2 april 1980 werd de nieuwe tunnel in gebruik genomen. De brug bleef echter bestaan voor de spoorlijn en het vervoer van gevaarlijke stoffen totdat in 2006 minister Karla Peijs de Botlekspoortunnel opende. De brug maakt onderdeel uit van de Betuwelijn. Twee jaar geleden opende Rijkswaterstaat de nieuwe Botlekbrug en werd de oude stalen brug overbodig.

Bron: Port of Rotterdam

Publicatiedatum: 28-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: