Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Is in omgeving chemiebedrijf Chemours AGF uit eigen tuin nog eetbaar?

Vervolgonderzoek RIVM naar gevaarlijke GenX in Dordtse groenten en fruit

Naar aanleiding van een verkennend onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar het gehalte GenX en PFOA in gras en bladeren in de omgeving van het bedrijf Chemours is onduidelijkheid ontstaan over de veiligheid van het eten van groenten en fruit uit eigen tuin. De betrokken overheden betreuren het dat bewoners door tegenstrijdige berichtgeving in verwarring zijn gebracht over de risico's daarvan. 

Op 7 augustus heeft op initiatief van de provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht, de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid en de Dienst Gezondheid & Jeugd een gesprek plaatsgevonden tussen RIVM en VU. Genoemde overheden waren daarbij vertegenwoordigd.

Verkennend
In het gesprek zijn RIVM en VU tot de volgende conclusies gekomen:
  • Het onderzoek van de VU was gericht op het aantonen van PFOA en GenX in het milieu en verkennend in opzet; er zijn geen groenten en fruit onderzocht.
  • De VU en het RIVM zijn beiden van mening dat op basis van de metingen uit het onderzoek van de VU nu nog geen conclusies getrokken kunnen worden over gezondheidsrisico's bij het eten van groenten en fruit uit eigen volkstuin in de omgeving van Dupont/Chemours;
  • Nader onderzoek zou hier meer duidelijkheid in kunnen verschaffen.
Zorg wegnemen
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht volgen het advies van het RIVM. Met een vervolgonderzoek naar het GenX- en PFOA-gehalte in groenten en fruit uit eigen tuin, willen de overheden mogelijke zorg en resterende onduidelijkheid bij omwonenden wegnemen. Het RIVM is daarom gevraagd om binnen enkele weken een onderzoeksvoorstel te maken.

Bron: gemeente Dordrecht

Publicatiedatum: 10-8-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: