Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Australian Banana Packing Games

Topvermaak tijdens Australisch kampioenschap bananen vepakken

Ondanks dat de Australische bananensector een zware week achter de rug had, hing er tijdens de Australian Banana Packing Games in Noord-Queensland afgelopen vrijdag een uitgelaten stemming. 

De tweedaagse wedstrijd vindt jaarlijks plaats tijdens de Innisfail Show, waarbij zes teams uit Tully het opnemen tegen zes lokale teams. Volgens de organisatoren is het evenement uniek in de wereld. 

"Er is niets wat zich hiermee kan meten, aangezien de organisatie weken in beslag neemt, waarbij het benodigde fruit op de bedrijven ingeslagen wordt. Er komt veel bij kijken," legt Jade Buchanan uit, voorzitster van de Australian Banana Growers Council.


Foto's met dank aan ABGC

In Innisfail vonden de eerste rondes op donderdag plaats, en die in Tully volgden op vrijdag. Hierna werden de finales gehouden waarbij de drie best scorende teams uit iedere stad aan een 'pack-off' deelnamen. Scott en Avi Solien uit Tully kwamen hierbij als winnaars uit de bus en sleepten de hoofdprijs van €1.357 in de wacht.

Vaardigheden

"Er zijn vier onderdelen, het gaat er dus niet om wie de snelste is maar vaardigheden zijn wel belangrijk," legt Buchanan uit. "De deelnemers worden op verschillende criteria beoordeeld variërend van teamwork tot de manier van inpakken. Ze moeten een internationale verpakking van 15 kilo maken, wat de gebruikelijke verpakking is die aan supermarkten geleverd wordt. Voorheen was dit 13 kilo. Vier juryleden geven de teams punten."

Hoewel de meeste teams zo'n 2 tot 3 jaar ervaring in de verpakkingssector hebben, is er ook een categorie voor 'backpackers' die in de regio werkzaam zijn. Buchanan vertelt dat het evenement zowel bij de toeschouwers als deelnemers enorm populair is.

"Het is een levendige en chaotische wedstrijd," vervolgt zij. "De teams zijn genomineerd door de vier backpack jeugdherbergen in de regio en het publiek is erg betrokken. Vorig jaar kreeg het evenement internationale bekendheid, uiteraard geholpen door social media. De sfeer is geweldig en de tribunes zijn afgeladen. Mensen staan uren van tevoren in de rij om zeker te zijn van een zitplaats."Volgens de organisatoren is de populaire wedstrijd positief voor de lokale gemeenschap, die de landelijke bananensector vertegenwoordigt. "Daarom hebben we onze wedstrijd toch door laten gaan nadat er vorige week woensdag voor het eerst sinds 2015 weer een mogelijk geval van Panama ziekte (TR4) werd vastgesteld op een plantage in Tully.

"Iemand vroeg ons waarom we het kampioenschap toch door lieten gaan ondanks dat er wellicht Panama ziekte is vastgesteld. Het verschil is dat we hier twee jaar geleden totaal niet op voorbereid waren. We hadden onze bioveiligheid niet op orde en er waren nog geen protocollen of regels. Dit jaar hebben we ons echter veel beter voorbereid en ligt er een protocol klaar om het fruit veilig te kunnen vervoeren."Voor meer informatie:
Australian Banana Growers Council
Phone: +61 7 3278 4786

Publicatiedatum: 17-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: