Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Herstel bananenprijs

Handelsverdrag Ecuador-EU werkt

Op vrijdag 30 juni 2017 was het handelsakkoord tussen Ecuador en de EU zes maanden van kracht en tot dusver zijn de resultaten goed. Volgens het ministerie van Buitenlandse Handel groeide de waarde van de export tussen januari en mei met 20% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Het is voor exporteurs nog wat vroeg om te kunnen concluderen dat deze cijfers het rechtstreekse gevolg zijn van het handelsakkoord. Handelaren zijn het er ook over eens dat de afzet gestegen is dankzij het herstel van de prijzen en de aantrekkende vraag. Bananen voeren de lijst van exportproducten naar de EU aan. De groei van de export werd mede aangejaagd door de verlaging van de importheffingen op bananen uit Ecuador. Tot 2016 betaalde het land €104 per ton om zijn bananen naar de EU te exporteren. Hierdoor werd de prijs van het product opgedreven zodat het duurder was dan dat van de concurrent. 

Dit jaar is het tarief echter verlaagd naar €97 per ton, ongeveer één euro lager dan dat voor Colombiaanse bananen. De participatie van Ecuadoraans fruit op de Europese markt groeide van 29% naar 35%. Volgens Richard Salazar van de exportorganisatie Acorbanec is Europa een veeleisende markt en hebben exporteurs zich goed aangepast. De organisatie hoopt de export naar de EU dit jaar met 6% tot 8% te verhogen. Importeurs hebben veel interesse in Ecuadoraanse bananen dankzij hun goede kwaliteit. Exporteurs van bewerkte en verse groenten geven aan dat het akkoord voor stabiliteit heeft gezorgd, waardoor er langlopende contracten tot stand gekomen zijn. Voorheen werd er veelal gewerkt met jaarcontracten.


Bron: El Comercio / Telam

Publicatiedatum: 11-7-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: