Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jan De Vries van aardappelgroothandel Van Roey & Zonen

"Wij verpakken jaarlijks zo'n 15.000 ton aardappelen"

Tholen - Van paard en wagen naar automatische inpakmachines voor aardappelen. In 1926 begon aardappelgroothandel Van Roey & Zonen destijds als een klein familiebedrijf in het Belgische Lier. Nu, meer dan negentig jaar later, is het bedrijf vier generaties verder en gaat alles er grootschaliger aan toe dan in de beginjaren. "Het werk van nu is niet meer te vergelijken met het werk van vroeger", vertelt Jan De Vries van aardappelgroothandel Van Roey. "Het sorteren en verpakken gaat tegenwoordig vrijwel automatisch, terwijl dat vroeger nog met de hand ging. Dat is appels met peren vergelijken."


Jan De Vries voor een vrachtwagen van Van Roey.

De man, die van de vierde generatie in het bedrijf is, is getrouwd met Nathalie Van Roey, de kleindochter van de oprichter Louis Van Roey. Naast Jan zelf, werken er nog zes anderen bij het bedrijf. "Net zoals vroeger, zijn we nog steeds een familiebedrijf. Van de zeven man, met mij erbij, is er één werknemer die geen familie is van de rest. Een groot verschil is dat we veel grotere oplages hebben dan vroeger." Die lange ervaring van de werknemers, is volgens de aardappelgroothandelaar de reden dat Van Roey kan concurreren met andere bedrijven. "Mijn schoonvader zit al 55 jaar in de sector", zegt hij. "Wij streven naar kwaliteit en we kunnen dat bieden dankzij die jarenlange ervaring. Daarmee onderscheiden wij ons."

Aardappel blijft aardappel
Per werkjaar verwerkt het bedrijf uit Lier ongeveer 15.000 ton aardappelen."In het nieuwe oogstseizoen werken wij voornamelijk met de Frieslander, vanaf september wordt deze soort vervangen door het Bintje", zegt Jan. "Wij kiezen vaak voor dezelfde telers. In het nieuwe seizoen komen de aardappelen uit Tholen en vanaf het najaar komen ze uit de Belgische Westhoek of uit Noord-Frankrijk."

De aardappelen die het familiebedrijf verwerkt, zijn zo goed als allemaal bedoeld voor de Belgische markt. "Onze klanten zijn vooral supermarkten en horecazaken, maar ook de kleine groentezaak om de hoek", vertelt Jan. De aardappelen die bij Van Roey binnenkomen, worden verpakt en gaan verder naar een handelaar of een winkel. "De aardappel blijft de aardappel", waarmee hij bedoelt dat ze niet verwerkt worden. "Wij verpakken alleen hele aardappelen zoals de aardappelen zijn. Dat kan in verschillende vormen, als het maar hele aardappelen zijn."

Volgende generatie
En of de vijfde generatie de aardappelgroothandel ingaat? "Mijn eigen kinderen weten dat nog niet", vertelt de groothandelaar. "In totaal zijn er zeven kleinkinderen, waarvan er twee mijn kinderen zijn. Mijn kinderen zijn nu nog bezig met school, maar ze mogen zelf weten of ze het bedrijf overnemen of niet. Interesse van de kinderen om door te gaan is voorlopig eerder gering. Mijn zoon heeft het er wel eens over, maar hij is niets verplicht. Niets moet, alles mag." 

Voor meer informatie:
Van Roey L & Zn BVBA  Aardappelen Groothandel
Mechelsesteenweg 289
2500 Lier - België
T 0032 (0) 3480 97 87

Publicatiedatum: 22-6-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: