Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Brexit heeft impact op aardappelsector

Tijdens het Europatat Congres in Antwerpen hield Cedric Porter van World Potato Markets een presentatie getiteld: Brexit and the Potato Industry. Vorig jaar juni stemde 52% van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie en deze maand zijn de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU van start gegaan. De Brexit zelf staat gepland voor 29 maart 2019. Cedric kwam de zaal binnen met een spaarvarken, klik hier. "Er zit nog niet veel geld in", vertelde hij. De echte vraag is echter hoe dit zich de komende maanden verder zal ontwikkelen. 

Verkiezingen
De recente verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk hebben de situatie nog onduidelijker gemaakt. Premier Theresa May hoopte door het uitschrijven van vervroegde verkiezingen een grote meerderheid te behalen, maar dat is haar niet gelukt. Nu zal zij een coalitie moeten vormen met de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) om verder te kunnen regeren. De DUP wil echter geen wijzigingen met betrekking tot de grens tussen de huidige Republiek Ierland en Noord-Ierland, noch op het gebied van handelsafspraken. De Conservative Party wil daarentegen de immigratie beperken, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel kan blijven uitmaken van de Europese eenheidsmarkt en vrijhandelszone. De verkiezingen hebben de Europese houding ten aanzien van de Brexit mogelijk versterkt. Na de pro-Europese verkiezingsuitslagen in zowel Nederland als Frankrijk lijkt de EU weer aan kracht te winnen.Het Verenigd Koninkrijk is één van de grootste aardappelconsumenten ter wereld. Hoewel de volumes verse aardappelen kleiner worden, vertonen de volumes bewerkte aardappelen en frites een lichte stijging. Volgens Cedric importeert het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor €575 miljard aan producten, terwijl de waarde van de export €380 miljoen bedraagt. Het zwakke pond heeft de import duurder gemaakt. Dit jaar stond het Britse pond €0,12 lager dan vorig jaar en zelfs 17,5% lager dan twee jaar geleden. 


Problemen
Als het Verenigd Koninkrijk de Europese eenheidsmarkt en vrijhandelszone wil verlaten, dan zal het land opnieuw in onderhandeling moeten gaan over een nieuwe regeling, of dient de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk plaats te vinden onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dit zal echter grotere gevolgen voor de import dan voor de export hebben. Het Verenigd Koninkrijk moet zich realiseren, dat een vertrek uit de EU eveneens een vertrek uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid betekent. De Conservatieven hebben toegezegd de ondersteuningsbijdragen nog tot 2022 uit te betalen. Dit zou kunnen betekenen dat EU-hervormingen eerder plaatsvinden dan de hervormingen in het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk zal ook een oplossing moeten vinden voor regelingen die nu onder het beleid van de Europese Unie vallen. Deze regelingen zullen echter in overeenstemming met de EU regels moeten zijn, wil het Verenigd Koninkrijk handel met de EU kunnen blijven drijven. 

Kansen
De inwoners van het Verenigd Koninkrijk zullen hoe dan ook blijven consumeren dus het Verenigd Koninkrijk blijft een belangrijke markt voor leveranciers uit de EU. Uiteindelijk zal het Verenigd Koninkrijk wellicht vrije handel drijven met andere landen in de wereld. Brexit kan Europese landen die actief zijn op de Britse markt ook kansen bieden. Of zoals Cedric zei: "Vergeet de Brexit. De echte kansen voor aardappelen liggen buiten Europa." Hij zette zijn opmerking kracht bij door een grafiek te laten zien waarin de bevolkingsaantallen per regio weergegeven waren. Het inwonertal van Europa wordt overschaduwd door dat van Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Noord-Amerika. Volgens de Verenigde Naties zullen deze regio's de komende jaren alleen maar dichter bevolkt raken, in tegenstelling tot Europa, waar de bevolkingsgroei stagneert. Men gaat er dan ook vanuit dat de wereldwijde aardappelconsumptie zal blijven toenemen. 

Het ligt voor de hand dat de Brexit er aan zit te komen, maar de kansen voor een 'Breturn' groeien eveneens. Bovendien ligt een Brexit onder voorwaarden die gelijk zijn aan de huidige regelingen na de recente verkiezingsuitslag nog meer voor de hand. 
Publicatiedatum: 21-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: