Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Slachtoffers eisen compensatie, rechtszaak dient in 2019

Datum voor zaak slachtoffers paramilitairen Colombia tegen Chiquita

Na 10 jaar procesvoering is de kogel door de kerk. De eis van 5.000 families voor een schadevergoeding van Chiquita komt voor. De familie zijn slachtoffer van de paramilitaire groepen die door de multinational financieel werden gesteund. De rechtszaak dient op 28 oktober 2019 in Florida. Dat meldt Paul Wolf, een Amerikaanse advocaat die al tien jaar aan de zaak werkt en de families vertegenwoordigt.

"Eindelijke hebben we een datum. Dit betekent dat we eindelijk een rechtszaak krijgen. We zijn door alle fases gekomen en hebben alle hindernissen die Chiquita opwierp genomen. Ze hebben het proces gecompliceerd gemaakt, maar zonder succes, want we gaan eindelijk beginnen met de rechtsgang," aldus de advocaat.

Chiquita betaalde miljoenen dollars aan de groepen die zich schuldig maakten aan moord en verkrachting. Rond de 10.000 mensen in Uruba en Cordoba zijn verdwenen. De Amerikaanse advocaat koos 50 zaken, uit de 2500 die hij heeft, waarvan de slachtoffers in de regio Uraba wonen, waardoor ze een schadeloosstelling kunnen ontvangen.

"Dit zijn slachtoffers van de UAC. Chiquita betaalde deze groepen tien jaar lang en de FARC 20 jaar. Ze gebruikten valse accounts om de betalingen te verhullen. We presenteren bewijzen in algemene en specifieke zaken." De schade is nog niet geschat, maar de oorspronkelijke schatting was dat elke zaak een schade tussen de 20.000 en 30.000 dollar vertegenwoordigt.

"Compensaties in de VS zijn veel hoger en dat zal ons in staat stellen om te tonen dat als Chiquita niet bereid is om te schikken we het bedrijf kapot zullen maken, zaak voor zaak. Dit is niet wat we willen, er moet een schikking komen en slachtoffers moeten compensatie krijgen," aldus Paul.

Chiquita begon haar activiteiten in Colombia in de jaren '80. In september 2007 werd de multinational veroordeeld door een Amerikaanse rechtbank tot een boete van 25 miljoen dollar nadat Chiquita bekende meer dan 100 betalingen van 1,7 miljoen dollar aan paramilitaire groepen in Cordoba en Uraba te hebben gedaan.

bron: caracol.com.co

Publicatiedatum: 14-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: