Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kristel de Smet van Wase Fruit Markt uit Sint-Niklaas

"De supermarkt probeert de weekmarkt na te doen"

Tholen - Vijf dagen per week trekt de vrachtwagen vol groenten en fruit van Wase Fruit Markt uit Sint-Niklaas langs de Belgische markten. Mede-eigenaar Kristel de Smet werkt al dertig jaar in de zaak, die van oorsprong van haar schoonvader was. Iedere donderdag is het bedrijf te vinden op de weekmarkt van Sint-Niklaas. 


Kristel de Smet achter haar marktkraam

Het familiebedrijf van de man van Kristel bestaat al sinds 1965. Binding met de klant is volgens haar een belangrijke troef. "Wij proberen ons te onderscheiden door niet te werken voor de massa", vertelt ze. "Wij willen ervoor zorgen dat de klant zich thuis voelt door een correcte service te leveren."

De producten die zij aanbieden in hun marktkraam, kopen zij zelf rechtstreeks in bij de veiling. "Wij gaan zelf naar de veiling van BelOrta of Hoogstraten", geeft ze aan. "Wij kopen over het algemeen in op basis van kwaliteit en niet op de hoeveelheid. We hebben wel eens lokkertjes, maar we zetten meer in op kwaliteit dan op kwantiteit."


Donderdagmarkt in Sint-Niklaas

Kopiëren 
Als er gekeken wordt naar de verkoop van groenten en fruit zijn niet de andere marktkramen op de weekmarkt een grote concurrent voor Wase Fruit Markt, maar zijn het juist de supermarkten met wie ze de strijd aan moeten gaan. Volgens de vrouw achter het groenten- en fruitbedrijf proberen de supermarkten de weekmarkten te kopiëren. "De supermarkten proberen ons na te doen, alleen missen zij de gezelligheid die wij op de markt wel hebben", zegt de marktkoopvrouw. "Soms is het zelfs zo dat wij tijdens de veiling in hetzelfde bankje onze producten kopen als de supermarkten. Het verschil is dat onze groenten en fruit meestal dezelfde dag nog op de markt te koop is, terwijl dat van de supermarkt eerst nog naar een distributiecentrum gaat. Er kunnen dagen overheen gaan voordat dat groenten en fruit in de supermarkt te koop is."

Klanten
Wat de klanten bij Wase Fruit Markt uiteindelijk kopen, verschilt sterk per doelgroep. "Je zou het niet denken, maar vooral jongeren kopen bij ons de vergeten groenten zoals een pastinaak of een koolraap", geeft Kristel aan. "Ouderen bedenken daarnaast goed van te voren wat ze willen eten en kopen dat dan bij ons, terwijl jongeren naar ons toekomen en daar pas beslissen wat ze meenemen."

Wat Kristel opvalt, is dat er niet alleen een verschil zit tussen het koopgedrag van jong en oud, maar ook tussen de Belg en de Nederlander. "Het grootste verschil is de manier van kopen", vertelt Kristel. "Nederlanders kopen vaak per stuk, terwijl Belgen per gram of kilo koopt. Een Nederlander wil dan bijvoorbeeld zes sinaasappelen hebben, terwijl de Belgische klant er een kilo van koopt. Ze krijgen hetzelfde, maar ze vragen het anders."

Toekomst
Dat het goed gaat met het bedrijf, blijkt wel uit de nieuwste boedelwagen die zij voor de markt hebben besteld. "Onze nieuwe verkoopwagen van Drowa uit Sint-Niklaas zorgt voor een mooiere presentatie van onze productie", zegt de onderneemster. "We krijgen betere verlichting en onze spullen kunnen we overzichtelijker uitstallen."


De oude boedelwagen die binnenkort vervangen wordt


Niet alleen de boedelwagen is nieuw, ook het betalen met de bankpas komt langzaam aan op gang op de Belgische weekmarkt, zo merkte Kristel. "Sinds kort kunnen klanten bij ons met de bankpas betalen via een app op onze telefoon. Als we naar Nederland kijken, zien we dat ze dat daar al veel langer doen. Daar lopen ze echt voor op het gebied van betalen met de bankpas op de weekmarkt."

Meer informatie:
Wase Fruit Markt
Passtraat 218
9100 Sint-Niklaas                                               
T (+32) 3 778 06 12

Publicatiedatum: 13-6-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: