Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
EFSA rapport: Hoogste MRL overschrijding in broccoli

De European Food Safety Authority EFSA heeft een rapport uitgebracht met data over restverontreinigingen in verse groenten in lidstaten van de EU. Volgens het rapport werd in 97.2% van de 84.341 monsters die in 2015 geanalyseerd werden geen restgehaltes gevonden of waren deze binnen het toegestane niveau.In 2.8% van de monsters werd een gehalte aangetroffen dat hoger was dan de toegestane Maximale Residu Limiet (2366 monsters). 1.6% van de monsters (1346 monsters) bevatte restgehaltes die zo veel boven het toegestane niveau zaten dat ze konden rekenen op juridische of administratieve acties. De resultaten van 2015 zijn vergelijkbaar met die van het jaar ervoor (in 2014 zaten 97.1% van de monsters binnen de wettelijk toegestane hoeveelheid; 53,6% van de monsters was vrij van meetbare residuen).

Volgens het rapport zijn de hoogste gehaltes gevonden in broccoli (3.4% van de monsters), gevolgd door druiven (1.7%), zoete paprika (0.8%), erwten zonder peul (0.6%), graan (0.6%), aubergines (0.4%) en bananen (0.3%). Bijzondere MRL overschrijdingen werden gevonden bewerkte plantproducten, zoals olijfolie en sinaasappelsap en in kippeneieren.

De data is geanalyseerd om bestrijdingsmiddelen en voedingsproducten die boven de toegestane legale limiet zitten te identificeren. Het rapport bevat ook bevindingen over residuen van bestrijdingsmiddelen in geïmporteerde voeding, biologische producten, babyvoeding en dierproducten. 

Gebaseerd op de bevindingen in 2015 wat betreft de toezicht op bestrijdingsmiddelen heeft de EFSA een aantal aanbevelingen gedaan om de efficiëntie van Europese controle systemen te verbeteren om zo de consument beter te kunnen beschermen.

Klik hier voor het volledige rapport


Publicatiedatum: 1-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: