Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nedato verbreedt aanbod tafelaardappelen en specialties

Door continue veranderende consumptiepatronen, daalt de consumptie van tafelaardappelen in Europa al jarenlang. De afzet van bewerkte producten, mondiaal, stijgt daarentegen continu. Gezien de kanteling van de afzet naar minder tafelaardappelen en meer AVI aardappelen, zal Nedato haar strategie bijsturen door haar aanbod van producten in tafelaardappelen en specialties te verbreden, actief te zoeken naar samenwerkingsverbanden in tafelaardappelen in Europees verband, activiteiten op het gebied van AVI aardappelteelt uit te breiden en de organisatiestructuur te veranderen:

1. Verbreding aanbod van producten in tafelaardappelen en specialties.
In fasen zal in Oud-Beijerland een investeringsprogramma worden doorgevoerd, waarbij Nedato maatwerk gaat verrichten voor het produceren van private labels en eigen merken ten behoeve van de retail, foodservice en groothandel in Europa en daarbuiten. Ook zal Nedato verder investeren ten behoeve van de teelt- en productontwikkeling van biologische aardappelen en gangbare concepten met focus op innovaties op gebied van gezondheid en intrinsieke waarde van de tafelaardappel als hoogwaardig voedingsmiddel. Tevens wordt uitbreiding gezocht in de afzet naar gebieden buiten Europa.

2. Actief zoeken naar samenwerkingsverbanden in tafelaardappelen in Europees verband.
Ondanks toenemende innovaties, zal de tafelaardappelmarkt naar verwachting niet groeien en zal verdere consolidatie nodig zijn. Nedato zal versneld op zoek gaan naar allianties in nationaal of internationaal verband, om met gebundelde innovatieve kracht het product tafelaardappel te innoveren in een snel veranderend consumptiepatroon.

3. Uitbreiding activiteiten op gebied van de teelt van AVI aardappelen in lijn met de groeiende vraag.
Het Nedato Flex Systeem vormt hierbij de basis. Ook onder telers vindt verdere specialisatie en schaalvergroting plaats. Steeds meer telers spreiden risico's, door de prijsvorming van de aardappelen te spreiden over meerdere systemen. Het Nedato Flex Systeem biedt vele mogelijkheden hiertoe. Nedato onderzoekt momenteel het uitbreiden van de prijsvormingssystemen, met de vorming van een vrije aardappelpool. Dit systeem zal met de leden de komende tijd worden besproken en na goedkeuring worden aangeboden met ingang van oogst 2018.

4. Geleidelijke aanpassing van de organisatiestructuur
De Nedato-organisatie zal geleidelijk worden aangepast aan de gewijzigde strategie. Dit betreft aanpassingen integraal in de organisatie. Tevens wordt een efficiencyslag in het verpakkingsbedrijf doorgevoerd. Naar verwachting zullen hierdoor een aantal arbeidsplaatsen gerelateerd aan de teelt en het verpakken van tafelaardappelen voor de Nederlandse markt vervallen.

De combinatie van de reorganisatie, de strategiewijziging en de investeringen moeten leiden tot een blijvend sterk en gezond Nedato met een goed toekomstperspectief. De bovengenoemde aanpassingen zullen in de loop van 2017 en 2018 geleidelijk worden doorgevoerd.

Voor meer informatie:
Wim van de Ree, 06-20245851
Heero Gramsma, 06-53798035

Publicatiedatum: 31-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: