Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nederlandse specialisten helpen Birmese aardappelproductie

Specialisten uit Nederland helpen lokale telers in Myanmar hun aardappelopbrengst te stimuleren, door middel van trainingen in landontwikkeling, systematisch zaaien en goede opslag. De Nederlandse landbouwers hebben ook een nieuw aardappelras geïntroduceerd.

Een Nederlands ondernemingsagentschap begon in 2014 met het helpen van de Birmese telers, en een Nederlands aardappelconsortium hielp van 2012 tot 2015. Meer dan 300 telers uit Hopong en Heho woonden de trainingen via de organisaties bij.

Het resultaat kan aanzienlijk zijn. De staat Shan is een van de grootste aardappelproductieregio's in het land. Volgens officiële statistieken heeft Myanmar meer dan 90.000 acre aan aardappelvelden. Meer dan de helft daarvan ligt in Shan, in het zuidelijke deel.

Aung Than Kyaw, voorzitter van de Vereniging voor Aardappeltelers, liet weten dat de training hem ten goede is gekomen. "Ik begrijp nu hoe ik de juiste pootaardappel kan kiezen en hoe systematische zaaimethoden de productiekosten kunnen verlagen."

Khun San Oo, secretaris van de Vereniging voor Aardappeltelers in Naung Ta Yar, legde de verschillen in aanpak uit: "In de traditionele methode is de afstand tussen elke rij aardappelplanten ongeveer 46 tot 51 centimeter, maar in de moderne techniek is dat ongeveer 51 tot 76 centimeter, wat pootaardappelen bespaart, maar waardoor de aardappelopbrengst groter wordt."

source: potatopro.com

Publicatiedatum: 6-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: