Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
VK aardappelvoorraden lopen in de pas

De aardappelvoorraad in het Verenigd Koninkrijk bedroeg eind maart 1 ton. Volgens AHDB was dit ongeveer hetzelfde volume als eind maart 2016 en 300 kilo minder dan eind maart 2015. Ondanks deze gelijkheid bij de voorraadniveaus zal een herhaling van de hoge prijzen afhankelijk zijn van een aantal factoren. Deze factoren zijn de voorraden van de afnemers, de kwaliteit van de opgeslagen voorraden en de teeltomstandigheden voor het huidige seizoen.

Amber Cottingham, analist bij AHDB Potatoes: "Aan het einde van het 2015/2016 seizoen waren de prijzen hoog, omdat duidelijk werd dat er laat gepoot zou worden en de oogst eveneens. Dit verlengde het 2015/2016 bewaarseizoen. De voorwaarden voor de omgeving van de opslag waren ook slecht vanwege de milde winter. Dit betekende dat veel voorraden eerder verkocht moesten worden om kwaliteitsverlies te voorkomen."
 


De teelt boekt vooruitgang ten opzichte van vorig jaar. De teeltomstandigheden en het weer zullen echter bepalen hoe de oogst uitpakt. Amber Cottingham: "Als de weersomstandigheden goed zijn, is het mogelijk dat we normaal of zelfs vroeg kunnen oogsten. Daarnaast zal het teeltgebied dit jaar uitgebreid worden, waardoor de prijzen voor de voorraden later in het seizoen zullen dalen."
 
De ramingen van de aardappelvoorraden van AHDB zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens, waarbij alleen gekeken wordt naar de voorraden van telers en waarbij geen rekening wordt gehouden met de voorraden van de afnemers.

Het seizoen 2016/17 heeft een iets ongewoon profiel gevolgd met een relatieve vertraging in de voorraden van de telers tussen eind november en januari. Dit zorgt voor afnemende aankopen door de hoge afland prijzen. De afname is teruggekomen naar de typische niveaus van januari tot maart van dit jaar.

Amber Cottingham: "De weersomstandigheden in het teeltseizoen zullen de oogst bepalen. Alle factoren zullen vermeld worden in Potato Weekly van AHDB zodra er nieuwe informatie beschikbaar is."

Voor meer informatie:
Jimmy Phillips
AHDB Potatoes 
Tel: +44 024 7647 8933
Jimmy.Phillips@ahdb.org.uk 
press.office@ahdb.org.uk
potatoes.ahdb.org.uk   

Publicatiedatum: 18-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: