Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers maken zich zorgen over impact

Maine keurt GMO-aardappelen goed

De Raad van Controle op Beschermingsmiddelen in Maine heeft unaniem de registratie van drie nieuwe genetisch gemanipuleerde aardappelrassen goedgekeurd. De aardappelen werden ontwikkeld door een groot landbouwbedrijf in Idaho. Deze goedkeuring betekent dat de aardappelrassen Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic van J.R. Simplot elk moment kunnen worden geplant in de velden van Maine.

De aardappelen werden ontwikkeld door genen van een wilde aardappelplant toe te voegen en zijn ontworpen om bestand te zijn tegen phytoftora, die de 19de-eeuwse Ierse hongersnood veroorzaakte en die vandaag de dag nog steeds een probleem vormt.

Genetisch gemodificeerde gewassen zijn in het verleden controversieel geweest. Critici zeggen dat het niet anders zal zijn voor de Simplot-aardappelen, de tweede generatie die wordt verkocht onder de merknaam Innate, maar bedrijfsambtenaren zijn het daar niet mee eens. Sharie Fitzpatrick, senior biotech regulator bij Simplot: "Zodra mensen begrijpen dat het gaat om een aardappel ontwikkeld uit aardappel, worden ze milder. Het raakt niet dezelfde gevoelige snaren."

Jim Gerritsen van Wood Prairie Family Farm in Bridgewater verkoopt biologisch geteelde pootaardappelen aan klanten in alle 50 staten en is een langdurige tegenstander van genetisch gemodificeerde gewassen. Hij is het niet eens met de ontwikkeling: "Deze genetisch gemodificeerde aardappelen kunnen de vraag naar aardappelen van alle andere (biologische en conventionele) rassen omlaag halen. Waar ik me zorgen over maak, is dat mensen het normaal gaan vinden dat nieuwe aardappelen genetisch gemodificeerd zijn. Dat gaat elke aardappelteler beschadigen, niet alleen de biologische, maar ook de reguliere."

De Innate-aardappelen zijn al meer dan twaalf jaar in ontwikkeling vertelt Fitzpatrick, zijn veilig bevonden door de Amerikaanse FDA en vorig najaar goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Volgens Simplot bieden de Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic de telers, verwerkers en consumenten voordelen zoals minder zachte plekken, bescherming tegen de aardappelziekte en een beter koelopslagvermogen.

"Het is een ander type product", vertelde Fitzpatrick de leden van de Beschermingsmiddelenraad voordat ze voor of tegen het accepteren van de aardappelen stemden. Maine is de laatste staat in het land die de aardappelen moet goedkeuren. Het is nog niet duidelijk of de telers in Maine geïnteresseerd zijn in het planten van deze aardappelen. Bedrijven die internationaal aardappelproducten verkopen, blijven volgens de raadsleden weg van genetisch gemodificeerde planten. Maar omdat de aardappelziekte tegenwoordig voorkomt in de aardappelvelden van Maine, kan een product dat telers in staat stelt om het gebruik van fungiciden te beperken, wenselijk zijn, aldus de raadsleden.

source: potatopro.com
Publicatiedatum: