Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hoover Encalada - Sweet Fruit

Bananenkwaliteit in Amerikaanse supermarkten achteruit

Hoewel Ecuador in 2016 marktleider voor bananen was, zijn de prijzen voor Ecuadoraanse bananen op dit moment vrij hoog. Dit seizoen werd gekenmerkt door zware neerslag, waardoor een aantal plantages zijn overstroomd, grond is verzadigd met water en de kwaliteit van het fruit wordt beïnvloed. "Om te concurreren moeten we goede prijzen en een goede kwaliteit hebben," zegt teler en importeur Hoover Encalada. Het zit Encalada dwars dat veel handelaren en exporteurs zich niet zo druk lijken te maken over het welzijn van de telers. "Telers kunnen hun stafleden helaas geen goede werkomstandigheden en levensstandaard geven als ze geen goede prijzen kunnen krijgen. Dat moet veranderen. Daarom wil ik een markt zoeken waar telers wel goede prijzen krijgen."Minimumprijs     
Het Ecuadoraanse ministerie voor landbouw, veeteelt, aquacultuur en visserij (MAGAP) heeft door middel van het ministeriële akkoord 265 de minimumprijs voor 2017 vastgesteld op $6,26 (€5,71) voor een doos bananen van rond de 20 kilo. Wegens de neerslag worden de bananen nu echter verkocht voor $12 (€10,95) per doos, wat veel Amerikaanse bedrijven niet bereid zijn te betalen. Daarom importeren deze bedrijven bananen van concurrerende landen, zoals Colombia en Costa Rica. "Costa Rica heeft meer productie per hectare van Ecuador, maar ondanks dat hebben ze daar gedurende het hele jaar goede prijzen," zegt Hoover Encalada. Encalada leeft in de VS en kijkt om de zoveel tijd in supermarkten naar bananen van zijn concurrenten. Hij vindt daar allerlei soorten kwaliteit en verschillende prijzen. "Ik zie de laatste tijd voor bananen van slechte kwaliteit in supermarkten, die afkomstig zijn uit Guatemala, Costa Rica of Nicaragua. Ik snap niet hoe deze kwaliteit kan worden geëxporteerd, vooral omdat ze een prijs hebben van $0,69 (€0,63) per pond. Dat is omgerekend ongeveer $27,60 (€25,18) per doos. Wij zouden niet eens toestemming hebben gekregen om deze bananen uit Ecuador te exporteren," zegt Encalada. 

Sweet Fruit      
Hoover Encalada handelt momenteel niet in bananen. Hij is echter van plan om zijn bedrijf Sweet Fruit te heropenen om zo Ecuadoraanse bananen naar de VS te importeren. 


 
Hoover Encalada is de zoon van een arme teler die zijn leven lang hard heeft gewerkt. Hoover studeerde landbouwkunde in Centraal-Amerika en de VS. Kort na de dood van zijn vader begon hij in 2005 met het exporteren van zelf geproduceerde bananen. De belangrijkste markten voor Encalada waren het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Spanje en de VS. 

Twee jaar later werd er bij Encalada helaas darmkanker geconstateerd. Hierdoor moest hij noodgedwongen zijn onderneming vijf jaar lang stil leggen. In 2012 begon hij weer met de export van wat containers naar de VS. De markt bleek in de jaren aan afwezigheid echter behoorlijk te zijn veranderd. Encalada kon niet concurreren met de grote bedrijven, waardoor hij in januari van dit jaar noodgedwongen zijn plantage moest verkopen. Op dit moment is Hoover Encalada van plan om samen te werken met een bevriende teler. Samen willen ze bananen naar de VS importeren en naar Europa exporteren. "We gaan beginnen met bananen, maar het plan is om uiteindelijk fruit in het algemeen te verhandelen. Ik heb ook nog wat contacten in Colombia en Costa Rica, waarvandaan we fruit kunnen exporteren naar deze markten. Mijn grootste markt was vroeger immers Europa," zegt hij tot slot.
 
Meer informatie: 
Hoover Encalada
Sweet Fruit S.A.
U.S.A. Celphone: 786.281.1470
Skype: hoover.encalada
Email.: hooverencalada@hotmail.com / hooverencalada@gmail.com
Facebook: Don HES Premium Bananas.
www.don-hes.com

Publicatiedatum: 8-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: