Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Belgapom prijs aardappelen op 250 euro

"In '76 betaalden we nog het dubbele aan de boer"

Tholen - De aardappelmarkt is nog steeds lui duur. "Deze week is de Belgapomprijs omhoog gegaan tot 250 euro, maar er is niet veel handel. De aardappelen zijn schaars, het is nu wachten op de nieuwe oogst. Door de kou komen ze misschien wat later, dus dat speelt een beetje voor de prijs op de oude op het moment", vertelt een Belgische handelaar.

Hij vervolgt: "Als het weer goed blijft, met nu en dan een beetje regen dan kan het binnen een week of 5/6 een heel andere situatie zijn. Het weer is een bepalende factor op de stemming. "De vorst heeft niet veel impact gehad op de vroege aardappelen zelf. De meesten waren praktisch nog niet boven en de aardappelen onder plastiek waren licht geraakt. Ondanks dat bepaalt het toch de stemming. Aardappelen is emotie." Volgens hem gaat nu vrijwel alles naar de industrie. "Nu kunnen we beginnen te tellen of dat we tekort of over hebben in die oude aardappelen, maar volgens mij heeft niemand over. Bedrijven die nu aardappelen nodig hebben, dus moeten kopen, worden zenuwachtig en dan betalen ze meer." Prijzen liggen nog niet op z'n hoogst. "Er wordt 250 euro betaald bij de boer, maar die nu moet kopen voor industrie, verliest. Het eindproduct is namelijk niet voor die prijs te verkopen. Dat betekent verlies."

500 euro

Toch is het nog niet de hoogste prijs ooit. "In '76 betaalden we omgerekend 500 euro aan de boer. In 2010 is er tot 350 euro per ton betaald. Ik heb jaren meegemaakt dat er in november 250 euro werd betaald en in juni 25 euro. Dat is tien keer minder in dezelfde oogst. Alles kan in aardappelen. Nu is het natuurlijk wel een ander verhaal dan in 1976. Er is een veel grotere capaciteit in de industrie en vroeger was dat anders. Dat volume bij de fabrieken was er niet, er moest export zijn. Er was toen veel meer vrije handel."


Publicatiedatum: 5-5-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: