Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe aardappelhybride Oliver F1

Bejo introduceert eerste True Potato Seed ras

Bejo heeft kwekersrecht verkregen voor haar eerste True Potato Seed ras (TPS). Deze nieuwe aardappelhybride, Oliver F1, kan rechtstreeks worden geteeld uit botanisch zaad en via plantopkweek in één seizoen tafelaardappelen produceren. Oliver F1 is een enigszins kruimige aardappel met een ovale vorm, een gladde schil en een rijke smaak."Veredelaars en onderzoekers van Bejo hebben meer dan 15 jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het eerste tetraploïde hybride aardappelras dat wordt geteeld uit botanisch zaad. Dit ras, Oliver F1, is de afgelopen jaren getest in Nederland, in samenwerking met Naktuinbouw en enkele telers. Het proces van zaadproductie is succesvol geweest en zaad is beschikbaar", aldus Research Director Bert Schrijver.

Het telen van aardappelen uit hybride zaad in plaats van pootaardappelen biedt veel voordelen voor telers. True Potato Seed is ziektevrij, waardoor de basis wordt gelegd voor een gezond begin van de teelt. Het is compact en dus gemakkelijk te bewaren en te transporteren. Daardoor kan TPS het hele jaar worden geplant in gebieden waar jaarrond aardappelen geteeld worden.

"De voordelen van TPS zijn vooral belangrijk voor kleine boerenbedrijven in Afrika, Azië en Centraal-Amerika", zegt Rien van Bruchem, Crop Manager TPS. "In deze regio's in ontwikkeling hebben de lange distributietijden voor pootaardappelen vaak zeer schadelijke gevolgen voor de kwaliteit van het uitgangsmateriaal. Daarentegen blijft de kwaliteit van TPS tijdens het distributieproces uitstekend behouden."

De komende jaren zal Bejo zich richten op geselecteerde markten in deze gebieden. In samenwerking met lokale partners en telers zal Bejo proeven opzetten en meer kennis ontwikkelen. Daarnaast zal dit nieuwe ras worden getest in diverse landen in de EU.

Bejo verwacht dat TPS nauwelijks invloed zal hebben op de efficiënt georganiseerde sector voor pootaardappelen in Europa. De teelt van aardappelen uit TPS heeft vooral voordelen in de eerder genoemde regio's die relatief moeilijk bereikbaar zijn. Oliver F1 is het eerste ras dat voortkomt uit het TPS-veredelingsprogramma van Bejo. Veredeling blijft volop werken aan de ontwikkeling van nieuwe TPS hybriden.

Voor meer informatie:
Bejo Zaden B.V.
Trambaan 1
1749 CZ WARMENHUIZEN
T: 0226 - 39 61 62
www.bejo.nl

Publicatiedatum: 19-4-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: