Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
FSIN: "Inspirerend voorbeeld voor speciaalzaken"

Landwaart Culinair gaat brood zonder E-nummers bakken

Tholen – Onder druk van het one-stop-shoppen in de supermarkt blijft het aantal gespecialiseerde groentenzaken afnemen. In het eerste kwartaal van dit jaar telt het CBS er 960, een daling van 6,4% ten opzichte van 2016. "Maar dat zegt niets over de omzet per winkel, die vertoont een stijgende lijn. Dat verneem ik ook van andere collega's", vertelt Wim Landwaart van Landwaart Culinair. Zijn zaak is een van de inspirerende voorbeeldconcepten in het onlangs uitgebrachte rapport Puur, Passie en Beleving van het FSIN.

Landwaart Culinair floreert in Maartensdijk, een dorp met ongeveer 4900 inwoners. "Dat kan door je te onderscheiden van de supermarkt", is het mantra van Wim en zijn team. Ze bewijzen dat het kan, de zaak ligt pal naast de Jumbo supermarkt in het winkelcentrum van Maartensdijk. Wim en zijn team werken daar keihard voor, met nieuwe ideeën wordt de productenlijn steeds verder uitgebreid. De huidige winkel is te klein geworden en eind dit jaar verdubbelt daarom het winkeloppervlak. Wat ook nieuwe is: Wim en zijn team gaan dagelijks brood bakken zonder E-nummers. Ook gaan ze zitgelegenheid in het nieuwe deel van hun zaak creëren. Wim: "Het wordt allemaal anders."


Brood en gebak bij Landwaart Culinair

Inmiddels is de achterkant van het bedrijf nagenoeg klaar. Er is een snijderij, koude keuken, warme keuken, bakkerij, koelfaciliteiten, een vriezer, kortom alles wat nodig is voor een allround grootkeuken waar alles vers wordt bereid, meerdere keren per dag en er komt geen E-nummer aan te pas. Binnenkort komen er nieuwe ovens voor de toekomstige bakkerij waar Wim dagelijks vers brood gaat bakken.  Landwaart Culinair maakte al gebak, diverse taarten en koeken, met name hun appeltaart is erg geliefd. Nu gaan zij aan de slag met desembrood. In het weekend vindt dat al goed aftrek bij de klanten, straks is er genoeg dagelijks brood te krijgen. "Het loopt echt hard maar we hebben nu gewoon geen plek om het aan te bieden", zegt Wim. Om de klanten lekker te maken, staat er wel een broodplankje om te kunnen proeven en lopen Wim en zijn team rond om de klanten erover te vertellen.


Diverse soorten en samenstellingen groenterijst en -pasta

Op groenten- en fruitgebied staat Landwaart Culinair natuurlijk niet stil. Er liggen veel onderscheidende en zelfgemaakt producten in de winkel. Bloemkoolrijst, drie kleuren groentespaghetti, zelfgemaakte dressings, luxe salades, roerbakmixen waarbij de hardere groenten alvast geblancheerd zijn, soepen met zelf getrokken bouillon. Het is allemaal vers, het ziet er prachtig uit, is kwalitatief beter en ligt niet bij de supermarkt. Die kan uit efficiency-overwegingen alleen mainstream producten voeren om te overleven in de prijzenoorlog met andere supers.


Rauwe en geblancheerde roerbakgroenten

Volgens het rapport Passie, Puur en Beleving, Kenmerken van dé speciaalzaak in 2025 van het FSIN hebben groeikansen alles te maken met de houding (trots) en het vakmanschap van de ondernemer en zijn team.  Het rapport werd in opdracht van het Vakcentrum opgesteld voor delicatesse en biologische speciaalzaken.  Het rapport noemt Landwaart Culinair als een van de inspirerende voorbeelden. "Je proeft er als het ware de 'versbeleving'", staat in het rapport. Vers is waar het allemaal om draait bij Wim. "Ik vind het leuk om alles te bedenken en te maken, ook banket. Jammer dat ik nu niet genoeg plek heb. Ik ben nu al bezig met nadenken over alles wat ik nog kan gaan doen."Bedrijfscatering is ook een kans volgens datzelfde rapport. Ook daarin specialiseert Landwaart Culinair zich al enige tijd. Wim: "Catering vult de (maaltijd)verkoop in de winkel perfect aan. Daardoor kunnen we elke dag vers blijven produceren."De locatie van Landwaart Culinair (ronde pand) pal naast de Jumbo in het winkelcentrum van Maartensdijk


Publicatiedatum: 29-3-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: