Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mandarijnen

Na een Spaans seizoen dat door het weer gedomineerd wordt, volgt een vroege start op het zuidelijk halfrond. Voor zowel Peru als Chili wordt een vroege start verwacht. Zuid-Afrika rekent op een normaal seizoen, hoewel een forse groei in late rassen problemen kan geven. Ook zal een droge winter desastreus zijn voor een aantal telers. China verwacht een kleinere oogst, naast weersinvloeden trekt Citrus Greening diepe sporen door de teelt. Israël ziet kansen voor de Orri mandarijnen en ook Marokko probeert internationaal te groeien.

Einde inzicht na wisselvallig seizoen Spanje
Voor de grote productie gebieden als Valencia en Andalusië nadert het einde van het seizoen. In het algemeen wordt de balans opgemaakt met kleinere volumes, maar goede prijzen.

In Andalusië steeg de prijs in de laatste weken van februari voor de mandarijnen en clementines net boven de prijs van vorig jaar. Het citrus bracht zo'n 9% meer op, wat overeenkomt met een gemiddelde prijs van 60 cent per kilo. Binnen Andalusië is Huelva de grootste producent van dit citrus met een markaandeel van 53%. Tweede staat Sevilla met 18%, op de voet gevolgd door Almeria met 17%. Vorig jaar kwam de totale productie in Andalusië uit op ruim 359 miljoen kilo.

In Valencia worden de laatste Nadercott, Ortanique, Orri en Murcot geoogst. De late mandarijnen zijn zo'n drie tot vier weken eerder geoogst door de milde temperatuur in november en december. Het fruit is rijp en moet geoogst worden. De hevige regen in januari had echter grote impact op de Clemenules, de grootste clementine naar volume. Dat resulteerde in grote verliezen waardoor er ook eerder vraag was naar de late rassen.

De hoogste prijs wordt betaald voor de bedekte Orri, waarvan de productie beperkt is. In week 10 lagen de prijzen voor telers voor Nadercott tussen de 65 en 84 cent per kilo. Ortanique bracht 18 tot 28 cent op. De Orri spande de kroon met 0,94 tot 1,20 euro per kilo.


Israël ziet kansen voor Orri
De mandarijn waarmee Israël sier maakt op de internationale markt is de Orri. De pitloze easypeeler kan zich verheugen in grote interesse, ook uit concurrerende landen als Spanje en Turkije. De licenties die voor deze landen worden afgegeven zijn echter beperkt. Spanje heeft bijvoorbeeld een productie van 60.000 tot 70.000 ton. Dat is een klein volume in vergelijking met de 135.000 ton die Israël produceert. In 2020 wordt een productie van 200.000 ton verwacht.

Het grootste deel van de Orri's wordt geëxporteerd. Van de 135.000 ton Israëlische Orri's wordt 90.000 ton geëxporteerd. Dit jaar hopen de exporteurs hun volume voor de Aziatisch Pacifische markten te vergroten. Onder andere Japan en China worden genoemd als potentiële markten. De West-Europese markt biedt nauwelijks ruimte voor groei.

Ondanks de bekendheid van de Orri mandarijnen werd begin dit jaar besloten om het Orri-label onder het Jaffa-merk te hangen.

Marokko hoopt op herstel markt
De clementines hadden een moeilijk jaar, vertelt een exporteur. Ondanks alle inspanningen van telers om het volume te laten stijgen, valt de daadwerkelijke oogst structureel lager uit dan de ramingen. Voor het vijfde seizoen op rij kwam het volume onder de ramingen uit. Hoewel er geen problemen waren om de orders te verwerken, resulteert het wel in een lagere winst voor de telers.
Daarnaast werden de Marokkaanse mandarijnen geconfronteerd met onverwachte concurrentie uit Spanje. "Door het slechte weer in Spanje begonnen veel telers vroeg te oogsten, waardoor ze al in januari aan de markt waren. Normaal is dat pas in februari," vertelt een exporteur. Maart belooft een betere maand te worden voor de exporteurs. De handelaren hopen te kunnen profiteren van de tegenvallende resultaten door slecht weer in Californië.

Goede markt ondanks regen in Californië
De telers in Californië moeten tussen de buien door de mandarijnen oogsten. De afgelopen weken is er een record hoeveelheid neerslag gevallen in de Central Valley, daardoor is de oogst vertraagd. De oogst van onder andere de tango's is nu in volle gang. Deze mandarijn wordt veel geëxporteerd naar Australië en Azië. Ondanks de regen vertelt een teler positief te zijn over het seizoen. Die stemming wordt mede bepaald door een aantal grote exportcontracten en een aantal binnenlandse programma's bij supermarkten. Het seizoen loopt naar verwachting in de laatste weken van april af.

Aangezien de aanvoer uit Californië beperkt is, zijn de prijzen hoog. Als de regen stopt, zullen de prijzen naar verwachting weer dalen. Die prijsdaling wordt ook verwacht voor het importfruit.

Naast de binnenlandse teelt is er aanvoer uit Spanje. Als het volume Californische mandarijnen toeneemt, wordt de import afgebouwd. Momenteel is Spanje aan de markt, maar er is ook aanvoer uit Marokko. Dat Noord-Afrikaanse land is nog bezig om een vaste plek op de Amerikaanse markt te veroveren. Daarnaast wordt in de komende drie tot vier weken aanvoer uit Israël verwacht. Daarmee is de aanvoer verzekert tot eind mei, wanneer Peru aan de markt komt. Een handelaar vertelt zelfs het grootste deel van de lokale producten te exporteren en de Amerikaanse vraag te voorzien van Spaanse, Marokkaanse en Israëlische mandarijnen.

Voor de telers is niet alleen de regen een probleem, ook moet er een bestemming gevonden worden voor de kleinere mandarijnen. Retailers geven de voorkeur aan de grote kalibers. Export van deze kleine mandarijnen is ook niet aantrekkelijk. De beste oplossing is volgens een teler om schoolprogramma's op te zetten. Nadeel is dat er dit jaar veel kleine maten verwacht worden.

Peru eerder aan de markt
De eerste Satsuma's worden zo'n twee weken eerder verwacht, vertelt een Amerikaanse importeur. Daarmee sluit het seizoen goed aan op het Spaanse importseizoen in de Verenigde Staten. "Peru begon dit jaar eerder met druiven en het lijkt er op dat de mandarijnen het voorbeeld van de druiven volgen," aldus de Amerikaanse importeur.

Chili verwacht vroege start
Ook voor Chili wordt een vroege start van het seizoen verwacht. Het begin van het seizoen was heet, maar het fruit heeft nog even om te groeien. "We zullen een goed Chileens seizoen hebben," voorspelt een Amerikaanse importeur. Die verwachting is onder andere gebaseerd op de grotere aanvoer. Het areaal is uitgebreid en dit jaar wordt dat nieuwe fruit ook op de markt verwacht.

China verwacht 5% kleinere oogst
Volgens de ramingen komt het volume Chinese mandarijnen dit jaar 5% lager uit ten opzichte van het voorgaande seizoen. De totale productie wordt geraamd op 19,3 ton. Er zijn meerdere factoren die meespelen in deze daling. Citrus Greening trekt diepe sporen door de mandarijnenteelt, zeker in de provincies Guangdong en Guangxi. Daarnaast heeft regen in het voorjaar en in het afgelopen najaar gevolgen voor de oogst. Tot slot is het, na de grote oogst vorig jaar, dit jaar een 'off season' en wordt er vanwege de natuurlijke cyclus een kleinere oogst verwacht. Toch wordt er in een aantal provincies, zoals Hunan en Sichuan, een grotere oogst verwacht. Het areaal is ongewijzigd.

De prijzen aan het begin van het seizoen waren hoog met 4 tot 12 renminbi (0,50-1,50 euro) per kilo. Voor de late rassen daalde de prijs naar 2 renminbi. De vraag naar premium import mandarijnen blijft groeien. Zeker in de grote steden in het oosten is die vraag groot. Australië en Zuid-Afrika zijn de belangrijkste leveranciers van dit citrus.

Zuid-Afrika verwacht goed seizoen
Er wordt een normaal seizoen verwacht. Het leeuwendeel van de teelt is te vinden in Boland en Westkaap. De oogst begint in week 17. De temperatuur in de komende maand zal dan ook bepalen hoe het seizoen gaat verlopen. Hevige regen in het noorden van het land hadden op beperkte schaal al effect op het fruit. De oogst in die regio werd bij een aantal telers vertraagd en de mandarijnen worden een maatje groter.

Deze week zijn in Boland de eerste telers begonnen met de oogst van de Satsuma's. De telers zijn tevreden, ondanks dat het volume is kleiner is dan vorig jaar. De belangrijkste afnemer van deze mandarijnen is het Verenigd Koninkrijk, die markt neemt ook kleine kalibers goed op. Daarnaast is er export naar Rusland en een kleiner volume naar de EU.

Ook telers in de Oostkaap en Senwes zijn tevreden over het seizoen. Wel zijn er zorgen binnen de sector over de uitbreiding van de late mandarijnenrassen. Daar wordt een verdubbeling van het volume verwacht in 2023. In de Westkaap zal de komende winter bepalend zijn voor de sector. Hoewel er tot op heden nog voldoende water beschikbaar is, zal een droge winter desastreus zijn voor de telers.

Goede prijzen in België
Volgens een importeur lopen de Spaanse mandarijnen op hun laatste beentjes. Het seizoen voor de Nadarcott is voorbij. Momenteel zijn er vooral Orri's beschikbaar, die blijven nog een maand beschikbaar. Dat zijn "schitterende mandarijnen" aldus de importeur. Prijzen liggen tussen 2 en 2,50 euro, dus dat zijn mooie prijzen. Zeker ook aangezien de vraag niet heel hoog is. Die gemiddelde vraag is deels het gevolg van de goede prijzen.

Daarnaast is er een beperkte aanvoer van Nadarcott en Ortanique. Een handelaar reageert: "Het aanbod wordt beperkter, maar de vraag ook. Ik vind dat de prijzen vrij normaal liggen, niet spectaculair hoog. Het aanbod is dan wel kleiner, maar de prijzen zouden hoger kunnen liggen als er meer vraag zou zijn." Volgens deze importeur is het niet zozeer de prijs die vraag bepaald, maar het feit dat er al vanaf september mandarijnen beschikbaar zijn en de consumenten meer kijken naar andere producten.

Nederland: goede vraag naar mandarijnen op binnenlandse markt
De vraag naar mandarijnen is nog heel goed, op de binnenlandse markt is veel vraag naar goede mandarijnen. Prijzen liggen voor TangGold rond de 2,00 euro kilo ClemenGold rond de 1,70 euro en Orri rond de 2,00 euro. Handelaren verwachten dat de markt in Orri zeker gaat veranderen door de goede vraag vanuit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Importeurs werken momenteel met de laatste TangGold uit Spanje. Het ClemenGold-seizoen gaat nog wel drie maanden door. Men verwacht dat de vraag naar mandarijnen goed zal blijven de komende tijd.