Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hoogste prognoseprijs in 10 jaar

Oogstprognoseprijs HZPC 2016: 33,15 euro per 100 kilo

Aardappelveredelaar HZPC Holland heeft de prognoseprijs voor Oogst 2016 vastgesteld en verwacht zijn Nederlandse pootgoedtelers 33,15 euro per 100 kilo te betalen. Dit is de hoogste prognoseprijs in de afgelopen 10 jaar.

De prijzen voor gecertificeerd pootgoed worden opgestuwd door de hoge Europese prijzen voor consumptieaardappelen. Daardoor worden er minder aardappelen overgehouden om het beschikbare areaal mee aan te planten, oftewel: er wordt minder 'farm saved seed' gebruikt. Tweede reden voor de opwaartse prijsdruk is het beperktere aanbod van pootaardappelen dit jaar.

De gemiddelde gewichtsopbrengst per hectare van de Nederlandse HZPC-pootgoedteler lag voor Oogst 2016 ongeveer 9 procent lager dan het jaar ervoor. Binnen de potermaten lag de gewichtsopbrengst een kleine 6 procent lager dan vorig jaar. De bovenmaten worden deels als pootaardappelen afgezet. HZPC Holland verwacht daar, afhankelijk van het ras, 14 tot 17 euro per 100 kilogram voor te zullen betalen, wat neerkomt op een gewogen gemiddelde van ruim 16 euro.

Kilo's
"De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn bepalend geweest voor de 10 procent lagere gewichtsopbrengst ten opzichte van het teelttechnisch uitstekende oogstjaar 2015. Ten opzichte van het vijfjaarsgemiddelde lag de gemiddelde hectare-opbrengst van Oogst 2016 ruim 3 procent lager, zowel binnen de potermaten als wat betreft de totale opbrengst", aldus Lilian Escalon, directeur HZPC directeur Europa.

Euro's
"Ondanks de lagere gemiddelde teeltopbrengst, zal Oogst 2016 voor de gemiddelde HZPC-pootgoedteler financieel een van de betere jaren worden", zegt Escalon. "Dat is te danken aan de hoge prognoseprijs, die ook voor de bovenmaten geldt. Het record van Oogst 2010 zullen we echter niet breken: in dat jaar hadden we een uitzonderlijke combinatie van hoge opbrengsten en hoge prijzen."

Overzicht van de prognoseprijzen en de definitieve prijzen over de afgelopen oogsten:
Marktomstandigheden
De helft van de pootaardappelen uit de Nederlandse pool, wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten en Afrika. De vraag en het aanbod in deze markt waren redelijk in evenwicht. Deze export is gepaard gegaan met de nodige politieke en financiële hindernissen in vele landen, maar is uiteindelijk goed verlopen. De gerealiseerde prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar.

In Europa is er dit jaar veel vraag naar pootaardappelen voor de versmarkt. Dit betreft ongeveer een kwart van de afzet van de Nederlandse HZPC-pootaardappelpool. Bij een hogere opbrengst, had de afzet in deze markt groter kunnen zijn. Vanwege deze krapte lagen de gerealiseerde prijzen wat hoger dan vorig jaar.

De markt van pootaardappelen voor de verwerkende industrie kent dit jaar ook een grote vraag. Dit in combinatie met een beperkter aanbod, geeft krapte op deze markt. De gemiddelde opbrengsten van de industrierassen waren beduidend lager dan het meerjarig gemiddelde. De gerealiseerde prijzen zijn toch sterk vergelijkbaar met vorig jaar, omdat in dit segment veel met meerjarige afspraken wordt gewerkt.
Onder de gegeven marktomstandigheden is HZPC erin geslaagd om een relatief hoog percentage van de totale oogst als pootgoed te verkopen en dat is een belangrijke succesfactor voor een goede uitbetalingsprijs.

Bron: HZPC Holland

Publicatiedatum: 7-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: