Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Voorraadinventarisatie aardappelen februari 2017

Vrije voorraad aardappelen onder VTA-leden lager dan voorgaande seizoenen

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden. De tweede voorraadinventarisatie met peildatum 15 februari is deze week afgerond. Er volgt nog een derde inventarisatieronde in april.

Vrije voorraad lager dan voorgaande seizoenen
In februari was 39% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). Dit is relatief weinig in vergelijking met voorgaande seizoenen. Vorig jaar rond deze tijd was 44% van de oogst van de deelnemers geleverd. Gemiddeld over de laatste 5 jaar was dit zelfs 50%.


Grafiek 1: Percentage geleverd, voorraad en vrije voorraad in de afgelopen seizoenen

In absolute tonnen hebben de deelnemende telers ongeveer 20% minder geleverd dan vorig seizoen rond deze tijd (zie grafiek 2). Op zich niet verwonderlijk, doordat de opbrengsten al een stuk lager waren. Opmerkelijk is dan dat de absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie 2,8% lager is dan vorig jaar, maar deze voorraad ligt daarmee wel iets boven het niveau van het vijfjarig gemiddelde (4,6%). Blijkbaar heeft de verwerking vanuit andere kanalen toch wel de nodige volumes als substituut weten bij te kopen. Uit de verwerkingscijfers kan namelijk worden afgeleid dat deze het afgelopen jaar wederom zijn gestegen.
Van de voorraad in opslag is 67% al verkocht. De hoeveelheid vrije aardappelen in opslag is daarmee 5,8% lager dan in februari 2016. Ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde is dit 14,5% lager.


Grafiek 2: Absolute tonnen geleverd, voorraad en vrije voorraad

Bron: VTA

Publicatiedatum: 7-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: