Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Stichting Max Havelaar lanceert Kromme Kieswijzer

Stichting Max Havelaar lanceerde op 1 maart de Kromme Kieswijzer. Via stellingen kunnen consumenten er achter komen of de supermarkt waar ze hun dagelijkse boodschappen doen voldoende eerlijk verhandelde bananen verkoopt. Vinden ze dat hun supermarkt alle bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden zou moeten inkopen, dan kunnen ze de supermarkt dat laten weten.

Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland. We eten jaarlijks ruim 720 miljoen bananen, zo'n 42 bananen per persoon. Gezond en vaak ook goed betaalbaar. Onderzoeken uit Duitsland (Oxfam) en de UK (Bananalink) laten echter zien dat lage bananenprijzen uiteindelijk voor rekening komen van bananentelers en arbeiders aan het begin van de handelsketen. Zij leven en werken onder slechte omstandigheden.

In de filosofie van Stichting Max Havelaar kunnen telers en arbeiders alleen werken aan betere leef- en werkomstandigheden als er in de keten prijzen worden betaald die dat mogelijk maken. In de praktijk is het volgens de stichting onduidelijk welke prijs er via de supermarkt bij telersorganisaties en plantages terechtkomt. Daarom pleit Max Havelaar ervoor dat er naast strenge milieu- en sociale eisen voor de bananentelers, ook harde eisen worden gesteld aan de prijzen waar tegen bananen worden ingekocht. Eerlijke handelsvoorwaarden zouden de norm moeten zijn, niet de uitzondering.

Daarom lanceert Stichting Max Havelaar vandaag de Kromme Kieswijzer. Een online tool waarmee consumenten via stellingen kunnen ontdekken of eerlijk verhandelde bananen bij hen passen en hoeveel hun supermarkt er verkoopt. Vinden ze dat hun supermarkt alle bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden zou moeten inkopen, dan kunnen ze de supermarkt dat laten weten.

PLUS, SPAR en Marqt 100% overgeschakeld
Met de Kromme Kieswijzer wil Max Havelaar supermarkten aansporen alle bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden in te kopen. Supermarkten PLUS, SPAR en Marqt wijzen hierin de weg. Zij kopen al hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden in, herkenbaar aan het Fairtrade-keurmerk. Van alle bananen in Nederland wordt 18 procent ingekocht volgens de eerlijke handelsvoorwaarden van het keurmerk. Dat is te weinig en moet omhoog, vindt Max Havelaar.

Eerlijke prijzen in inkoopbeleid
Handelaren die volgens Fairtrade voorwaarden werken worden verplicht om, naast een minimumprijs, per doos bananen (18,14 kilo) één dollar extra te betalen aan telerorganisaties en plantages. Cijfers van Fairtrade International laten zien dat telers via deze Fairtrade ontwikkelingspremie jaarlijks in totaal 19 miljoen euro extra kunnen investeren in verbetering van hun situatie. 

Bron: Stichting Max Havelaar

Publicatiedatum: 3-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: