Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boetes oplopend tot 1950 euro

Chauffeurs pauzeren vaak te laat of te kort

Onlangs ontving een bedrijf een voornemen tot boeteoplegging omdat er dertien maal te lang gereden zou zijn. Het daaraan gekoppelde boetebedrag bedroeg 7.750 euro. Een chauffeur mag maximaal 4,5 uur rijden en moet dan minstens 45 minuten pauzeren. Hij mag de pauze ook in meerdere delen opnemen, waarbij een eerste pauze dan minstens 15 minuten duurt en een volgende minstens 30 minuten. Er mag van die volgorde niet worden afgeweken.

Te korte pauze

Bij analyse van de overtredingen blijkt echter dat de in acht te nemen pauze vaak te kort is, bijvoorbeeld 14 minuten als dat er 15 minuten moeten zijn of 29 in plaats van 30 minuten. Met als gevolg dat de rijtijd gewoon doorloopt en de maximale rijtijd van 4,5 uur wordt overschreden. Deze eindigt namelijk pas als er op correcte wijze is gepauzeerd.

Maximale boete van 1.950 euro
Een ononderbroken rijtijd van meer dan 4,5 uur komt het bedrijf te staan op een boete van minstens 100 euro; de exacte hoogte is afhankelijk van de exacte rijtijd en kan oplopen tot 1.950 euro. Een goede reden om extra aandacht te besteden aan de naleving van de rij- en rusttijden.

Bron: TLN

Publicatiedatum: