Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EC wil betere samenwerking tussen douaneautoriteiten

Eind 2016 publiceerde de Europese Commissie haar nieuwe plan om het functioneren van de Europese Douane Unie te verbeteren. De Europese Commissie wil onder meer dat douaneautoriteiten meer en beter gaan samenwerken en dat lidstaten douane-wetgeving meer uniform toepassen. evofenedex juicht deze punten toe en maakt zich hiervoor al geruime tijd hard in Brussel. Wel zal de Commissie nog flinke stappen moeten zetten om de strategische koers om te zetten in concrete plannen.

Verbetering uniforme toepassing DWU gewenst
Op 1 mei 216 is het Douanewebsite van de Unie (DWU) in de gehele EU werking getreden. De Europese Commissie erkent in de publicatie dat douaneautoriteiten in lidstaten de regels niet altijd op een samenhangende en uniforme wijze toepassen. De Europese Commissie geeft daarbij aan dat de verschillende douanediensten van de lidstaten ernaar moeten streven om op te treden alsof zij één dienst vormen.

Tegelijkertijd moet ook de samenwerking met andere autoriteiten die de grenzen beheren en beveiligen, zoals nationale grens- en kustwachtdiensten, de Europese grens- en kustwacht, en Europol, worden gestimuleerd en versterkt. Verder zouden voor de afwikkeling van douanewerkzaamheden in de hele EU de nodige IT-systemen beschikbaar moeten zijn zodat tot negen douaneaangiften per seconde kunnen worden afgehandeld.

Gelijk speelveld

Ondernemers zijn gebaat bij een gelijk speelveld en open binnengrenzen in Europa. evofenedex blijft vol inzetten op deze punten en is in breder bedrijfslevenverband nauw betrokken bij overleggen met de Europese Commissie over de uitwerken van de strategische koers.

Bron: EVO
Publicatiedatum: