Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt steenfruit

Met uitzondering van Zweden is de steenfruitmarkt in Europa rustig. Het fruit wordt vooral gezien als zomerfruit en onder invloed van het winterse weer is de consumptie laag. Alleen in Zweden wisten de pruimen, perziken en nectarines dat imago gedeeltelijk af te schudden. Italiaanse telers maken zich zorgen, want ondanks het dalende areaal blijven de prijzen laag. Israëlische telers investeren om de ruimte op de Europese markt vroeg en laat in het seizoen uit te buiten. In China wordt ook veel geïnvesteerd en kan de binnenlandse teelt een concurrent worden van de importproducten. Rond het Chinees Nieuwjaar piekt de vraag naar kersen. In de VS en Canada hopen ze op een goed seizoen, na een seizoen met kleinere volumes vorig jaar.

Zuid-Afrika positief dankzij stijgende vraag
Het Zuid-Afrikaans seizoen loopt voor al het fruit voor op een normaal seizoen. Voor pruimen resulteerde dat in een grote aanvoer van vroege rassen in december. Aangezien alle vroege rassen op hetzelfde moment aan de markt kwamen, ontstond een 'perfect storm'. Nu is de aanvoer gestabiliseerd en in lijn met normale seizoenen. de verwachtingen blijven echter positief. Uiteindelijk raamt men het volume op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. Het einde van het seizoen is naar verwachting eind maart. Er wordt gesproken over kleine kalibers Angelenos, dat kan gevolgen hebben voor de export.

De pruimen worden steeds populairder en dat pakt goed uit voor de prijzen. Zelfs in december, toen alle vroege rassen beschikbaar waren, bleven de prijzen op een acceptabel niveau. De prijzen liggen redelijk stabiel op 7 dollar voor klasse A, 8 dollar voor klasse AA en 10 dollar voor klasse AAA voor de rode pruimen. De gele pruimen brengen 1 tot 2 euro meer op.

Europese consumenten stellen steeds hogere eisen aan de smaak van het steenfruit. Een handelaar vertelt dat de speciale rassen het daardoor goed doen. "Ze willen dezelfde smaak als wat ze in Spanje en Frankrijk kunnen vinden, ze zijn die smaakloze rassen zat." Zuid-Afrikaanse telers zetten daarom in op deze nieuwe rassen.

Chinese teelt concurrent import
De Chinese perzikteelt is naar schatting goed voor de helft van de wereldwijde productie. Dit jaar zal de productie naar verwachting stijgen. Naast de binnenlandse teelt is er invoer van steenfruit. Pruimen worden doorgaans ingevoerd uit de VS, Taiwan, Nieuw-Zeeland en Chili. Vorig jaar opende het land de grenzen voor Spaanse perziken en nectarines en Australische nectarines. In aanloop naar het Chinese Nieuwjaar concurreren Spanje, Chili en Australië op de importmarkten van Guangzhou en Shanghai. Export van de binnenlandse teelt is er nauwelijks door beperkte koelfaciliteiten. Het grootste deel van de export is bestemd voor Rusland en Vietnam.

In vergelijking met de kersenimport is de invoer van pruimen, perziken en nectarines nihil. Er wordt vooral geïmporteerd uit Chili, Nieuw-Zeeland en Australië rond het Chinees Nieuwjaar. In de zomermaanden is er ook import uit de VS en Canada. Chili is goed voor 80% van de import. In de laatste jaren is de import fors gestegen, maar de concurrentie van de binnenlandse teelt kan toenemen. De kwaliteit van de binnenlandse kersen gaat namelijk steeds verder omhoog. De Chinese markt kent een grote vraag naar kwalitatief goede kersen. De binnenlandse kersenteelt zal naar verwachting stijgen met 30%. De provincies Shandong, Hebei en Henan zijn de belangrijkste teeltgebieden voor steenfruit. Op de binnenlandse markt zijn de kersen uit Yantai in Shandong bekend. De lokale regering heeft maatregelen genomen om de kasteelt van kersen te bevorderen.



VS en Canada hopen op beter seizoen
Het Chileense importseizoen is voorbij. Een importeur vertelt dat de aanvoer lager uitviel. Weersinvloeden trokken een wissel op de teelt in Chili. Ook in de VS waren de gevolgen merkbaar. Abnormale temperaturen in Californië en Washington beïnvloedden de teelt. Vroeg in het seizoen was het heet, het seizoen werd afgesloten met regen, wat de oogst beschadigde. Over de grens in Canada was het voor de kersenteelt niet beter. De oogst begon vier tot vijf weken eerder en hoewel de kalibers groot uitvielen, was de opbrengst laag. Daardoor is het exportvolume in de afgelopen jaren gedaald. Voor het komende seizoen worden normale volumes verwacht.

Halverwege april vangt het seizoen in Californië aan. naar verwachting wordt het een goed jaar. Er wordt geïnvesteerd in sorteer- en verpakkingsmachines. Dat is nodig omdat steeds meer landen toegang krijgen tot de Chinese markt, vertelt een exporteur. Daardoor neemt de concurrentie in het Verre Oosten toe.

Israël mikt op vroege export
Het steenfruit wordt vooral op de binnenlandse markt afgezet, waar het een belangrijk product is tijdens het seizoen. De consumptie staat op 100.000 ton per jaar. Dat cijfer is de laatste jaren gestegen. Perziken en nectarines zijn het populairst en zijn goed voor grofweg de helft van de markt. Daarna volgen pruimen en abrikozen.

Het grootste deel van de teelt is te vinden in het noorden van het land, waar het klimaat iets koeler is en beter geschikt voor de commerciële teelt. Dankzij het milde klimaat is het oogstseizoen langer. Het oogstseizoen loopt van midden april tot december. Het land telt 8.000 hectare, in de komende jaren komt nog zo'n 200 hectare in productie. Dat areaal bestaat vooral uit perziken en nectarines.
Dankzij het lange seizoen is export naar Europa mogelijk, met name vroeg en laat in het seizoen. De export is de afgelopen jaren gestegen. De nieuwe aanplant is vooral gericht op het begin van het seizoen, als de prijzen hoog zijn. Tijdens de piek in het seizoen brengen abrikozen gemiddeld 4 tot 5 euro per kilo op, voor pruimen is dat 5 tot 6 euro per kilo en perziken en nectarines brengen 1,50 tot 3 euro per kilo in het laatje.

België: steenfruit blijft zomerfruit
De Zuid-Afrikaanse abrikozen, perziken en nectarines hadden een beter jaar dan vorig jaar. De pruimenmarkt begon het seizoen goed, maar zakt nu een beetje weg. Een handelaar vertelt dat er weinig aanvoer van de grote kalibers (AAA) is, waardoor er voor die producten een "correcte prijs" betaald wordt. Van de kleinere kalibers is de aanvoer groter en ligt de prijs dus lager.
Toch is steenfruit nog altijd zomerfruit. De consumptie is sterk afhankelijk van het weer en door de koude periode in de laatste weken is de consumptie laag. Normaal is de vraag in Zuid-Europese landen daardoor beter, maar onder invloed van de koude golf die ook Spanje trof, is de vraag daar gedaald.

Italië in mineur
De Italiaanse steenfruitsector is momenteel in 'winterslaap'. Dat geldt voor de vollegrond en de tunnelteelt. Tegen het einde van vorig jaar kregen perziken en nectarinetelers in Emilia-Romagna 20 tot 25 cent minder voor elke kilo fruit dan verwacht. "We kunnen niet zeggen dat we tevreden zijn, want de prijzen waren erg laag," reageert een teler. "Velen zeggen dat de prijzen hoger waren dan in 2015, maar dat was ook een slecht jaar."

De lage prijzen, ook voor de top van de markt, stemt niet vrolijk. Binnen een context van een dalend areaal is de sector in mineur. Er wordt gesproken over een areaaldaling van 30% in Italië en Spanje. In het verleden waren de winsten hoger en konden bedrijven reserves opbouwen om door de moeilijke jaren te komen. Dit jaar draaiden veel telers break-even. Op export gebied is er ook weinig goed nieuws. Ondanks een groter volume Angeleno pruimen steeg de vraag uit de VS niet en moesten er meer pruimen op de Europese markt afgezet worden.

Zweden: steenfruit raakt imago zomerfruit kwijt
Een lagere aanvoer en kwaliteitsproblemen resulteren in hoge prijzen voor appelen en peren in Zweden. Dat geldt voor import uit onder andere Zuid-Tirol, Nederland en België. De steenfruitcategorie lijkt hier echter van te profiteren. De laatste weken is de markt voor steenfruit goed geweest. De vraag stijgt en de kwaliteit is goed. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar toen de markt traag verliep. Een handelaar vertelt dat het kleine aanbod groenten door het winterse weer hier waarschijnlijk positief aan bijdraagt. Supermarkten zoeken naar alternatieve producten om de schappen te vullen.
Om een stabiele aanvoer te garanderen vertelt een importeur niet direct te importeren, maar via Nederland. Daardoor kan het bedrijf ook kleinere volumes invoeren en is het steenfruit verser als het op de markt komt. De Zweedse consument ziet in de wintermaanden graag een breed aanbod van steenfruit in verschillende kleuren en soorten. Doordat de kwaliteit van het fruit in de laatste jaren is gestegen, heeft het steenfruit haar imago van zomerfruit weten af te schudden