Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Veel telers nodig om nieuwe appel Dazzle bekendheid te geven"

Nieuw-Zeelands nieuwste appelras, Dazzle, wordt gezien als het meest baanbrekende ras sinds Royal Gala. Dazzle is de naam van het ras PremA129, een grote, rode, zoete appel waar Plant & Food Research (PFR) twintig jaar aan gewerkt heeft in zijn onderzoeksinstituut in Havelock.

Bij wijze van proef werden er 100.000 bomen aangeplant in Nieuw-Zeeland, waar de belangstelling voor het ras groot is en ook in het buitenland werden er bomen geplant. "De Dazzle appel zal voor alle Nieuw-Zeelandse telers beschikbaar zijn," legt Fruitcraft-manager Steve Potbury uit. "We zijn van mening dat we zoveel mogelijk telers nodig hebben om dit ras bekend te maken. De teelt beperken tot slechts een aantal bedrijven is niet de juiste aanpak. We willen ook met partners elders in de wereld samenwerken zodat we een jaarronde aanvoer kunnen garanderen."Fruitcraft is een samenwerkingsverband tussen Bostock NZ, Mr Apple en FreshMax. De belangrijkste taak van Fruitcraft is het vinden van nieuwe rassen die door de bedrijven zelf geteeld en vermarkt kunnen worden. Steve is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe rassen en voor de samenwerking met de bedrijven om deze rassen op de markt te brengen. Clubrassen zijn de toekomst van de appelsector. "Het ontwikkelen van een appelras en het introduceren ervan is een langdurig en kostbaar proces dat zorgvuldig beheerst dient te worden. Nieuwe, vrije rassen komen voortdurend op de markt maar clubrassen zullen altijd voorzien zijn van een licentie."

"Door als drie grote bedrijven samen te werken, hebben we meer invloed als het aankomt op het verkrijgen van nieuwe rassen. Hoewel de bedrijven samenwerken, zijn ze ook elkaars concurrenten op de markt. De groep vult elkaar echter opvallend goed aan. Het ontwikkelen en commercialiseren van een nieuwe appel neemt ruim twintig jaar in beslag. Het duurt nog langer om stabiele volumes op te markt te brengen. "Je moet vooruit kunnen kijken bij de ontwikkeling van een nieuw ras. In Nieuw-Zeeland richten we ons vanwege onze geografische ligging in toenemende mate op markten in AziŽ. Op deze sterke markten is er vraag naar nieuwe producten en is men bereid hiervoor te betalen. Wij richten ons dan ook op rassen die aansluiten bij de wensen van deze markten. De Dazzle appel is hier het resultaat van. Het zal nog even duren voordat we commerciŽle volumes op de markt kunnen brengen, maar in de tussentijd blijven we wereldwijd zoeken naar geschikte telers en partners om deze appel te gaan produceren," aldus Potbury

Voor meer informatie:
Steve Potbury 
Fruitcraft NZ Ltd
Tel: +64 276 201 307
Email: steve@fruitcraft.co.nz
www.fruitcraft.co.nz


Publicatiedatum: 24-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: