Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Christiaan van der Goes, Krocom:

"Omschakelmaand van Spaanse naar Noord-Amerikaanse zoete aardappelen"

Tholen – Bij Krocom in Barendrecht is het Noord-Amerikaanse zoete aardappelseizoen al enkele maanden gaande. "In North Carolina startte men in oktober met oogsten. Vanaf oktober was Spanje volop op de markt, maar die volumes nemen nu af. We zitten nu in een omschakelmaand. Nu kruipen de prijzen al dichter bij elkaar en ik verwacht dat de VS de komende tijd de markt gaat overnemen", vertelt Christiaan van der Goes.

"De meeste importeurs in Nederland starten nu pas met Amerikaanse zoete aardappelen, omdat het prijstechnisch lastig was om op te boksen tegen de Europese aanvoer. Niet alleen Spanje, maar ook Egypte en Portugal waren de afgelopen maanden aan de markt", vervolgt de importeur. "Nu is de markt een eind opgeruimd en zie je ook de afzet vlotter verlopen."


Christiaan met bijpassend gekleurde schoenen

Hoewel steeds meer zoete aardappelleveranciers de Europese markt betreden, kan de markt deze uitbreiding volgens Christiaan goed hebben. "Er is voor dit groeiproduct nog ruimte in de markt. Men verwacht dat de consumptie de komende jaren nog wel 30% toe zal nemen. In Europa wordt het product steeds bekender en beminder. In het Verenigd Koninkrijk is de consumptie nu nog verreweg het hoogst, maar we zien momenteel ook een enorme groei in Oost Europa."

Krocom startte twee jaar geleden met de import van zoete aardappelen uit de VS. "We beleveren een breed scala aan afnemers van retailers tot groothandelaren en speciaalzaken. De volumes variëren van een colli tot een volle auto", vertelt Christiaan.  Hoewel de Noord-Amerikaanse zoete aardappelen in theorie jaarrond beschikbaar zijn, gaat de importeur vaak tot de zomer door met de import omdat vervolgens Egypte en Spanje met grote volumes in de markt komen.

Kwalitatief is het Amerikaanse product volgens Christiaan goed, al houdt hij nog wel een slag om de arm. "Tijdens de oogst werd North Carolina geteisterd door een orkaan. Gelukkig was toen de oogst bij de meeste leveranciers al voor 50-70% binnen, maar hopelijk komen de later geoogste aardappelen ook niet deze kant op. Als dat wel het geval is, zou dat kunnen resulteren in een tweedeling in kwaliteit en prijsverhouding."


Voor meer informatie:
Krocom
Koopliedenweg 22
1991 LN Barendrecht
Tel: 0180-626148
christiaan@krocom.nl

Publicatiedatum: 12-1-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: