Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Warnez ziet marktaandeel in bio-aardappelen groeien

"Millennials zijn pro-bio"

Tholen - De vraag naar biologische producten is groeiende, al valt het bij aardappelen wat tegen. Warnez specialiseerde zich enkele jaren geleden ook in bio en het bedrijf startte in 2016 een aparte afdeling voor biologische aardappelen. Peter van Steenkiste van Warnez Potatoes geeft aan dat ze de markt volgen en zeker kansen zien voor zowel bioteelt als residu-arme teelt. "Deze trend zal ook beÔnvloed worden door Europese beleidsmaatregelen en de regionale politiek in BelgiŽ. Zo is de Waalse Minister zeer ambitieus rond bioteelt."

Millennials zijn pro-bio

Bio is groeiende en zo ook het marktaandeel van Warnez. "In 2016 werd door ons een aanzienlijk percentage marktaandeel veroverd op de Belgische markt. Biologisch in het algemeen groeit, maar specifiek voor aardappelen is er al jaren weinig stijging te zien en is er een vrij constante penetratie. Het is met name afhankelijk van de vraag bij bepaalde retailketens die al dan niet in het verhaal meestappen, en welke schapruimte ze er willen aan besteden." Toch ziet hij het positief in. "Bio is nog steeds in, het biopalet verbreedt nog altijd met een stijgende besteding. De penetratiegraad voor aardappelen ligt nog niet al te hoog en kan nog verder stijgen. Voorlopig vooral de welgestelde gezinnen en oudere alleenstaanden. Millennials zijn pro-bio en bieden nog perspectief. De koopkracht van deze generatie ligt momenteel niet hoog, maar op termijn zie ik zeker potentieel."Hogere prijzen

Er is natuurlijk ook een prijsverschil tussen bio en conventioneel. "Bio-aardappelen zijn gemiddeld 1,6 maal duurder voor de consument, hoewel de aardappelen vaak tot drie keer duurder zijn in aankoop. Meer resistente rassen die voldoende hoge opbrengsten halen  bieden potentieel om deze gap in de toekomst nog  kleiner te maken. 2016 was een rampjaar voor bio, met als gevolg een beperkt aanbod en zeer dure aardappelen."Productie via coŲperatie

Hij geeft aan dat hun gecontracteerde biologische areaal via de coŲperatieve STG momenteel slechts  een vijftiental hectare bedraagt,  wat verre van de behoefte dekt, maar die we als kwaliteitsvol product toch in eigen handen hebben. Maar voor bio is het van allergrootst belang om te werken in zeer ruime regio's, omwille van risicospreiding. ." Een goede kwaliteit van de bio-aardappelen moet blijven primeren, zoniet moeten we geen stijgende consumptie verwachten. Het totale areaal bio-aardappelen in BelgiŽ is sowieso niet heel groot en wordt geschat op 450 hectare.

Met name naar diepvriesindustrie

Het aandeel biologische aardappelen bij Warnez draait rond de 2,5%. "Dit loopt redelijk gelijk met het algemene marktaandeel van bio-aardappelen in BelgiŽ, wat zo'n 3,5% bedraagt. Dat is met name onverwerkt product. Daarnaast wordt nog een deel geschilde bio-aardappelen bij Pomfresh verwerkt." Bijna alles van het product wordt gebruikt. "De diepvriesindustrie is ook  vragende partij voor de bio-nevenstroom, waardoor zo goed als alles een foodbestemming krijgt." Op vlak van verwerkte bio zit het grootste volume bio-aardappelen toch in de  diepvriesindustrie, die hebben de wereld voor zich. "Vers verwerkte  producten worden geleverd aan institutionele branches, zoals overheidscatering en voor schoolmaaltijden. Op lange termijn is het niet voldoende duidelijk hoe verwerkte of kant-en-klare producten passen in het bioverhaal. Dat zal de toekomst uitwijzen."

Voor meer informatie:
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 Ė Tielt - BelgiŽ
T: +31 051 400812
info@warnezpotatoes.be
www.warnezpotatoes.be

Publicatiedatum: 5-1-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: