Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Łukasz Ostrowicz, Bugaj

Import Duitse aardappelen ondanks overaanbod Polen

Ondanks het feit dat Polen dit jaar kampt met een overaanbod aan aardappelen, hebben kwaliteitsproblemen er voor gezorgd dat importeurs aardappelen van hoge kwaliteit uit Duitsland importeren. 

"Er zijn nog vrij grote volumes kwalitatief minder goede aardappelen beschikbaar, waarvan de prijzen rond de €7 per kilo liggen. De kwaliteit van deze aardappelen is echter zo laag dat zij niet interessant voor retailers zijn, zodat zij uitsluitend op de lokale groentemarkten verkocht worden," vertelt Łukasz Ostrowicz van Bugaj.

"De prijzen van kwaliteitsaardappelen liggen tussen de €9 en €14 per kilo. Veel producenten zijn echter nog niet van plan ze te verkopen in de hoop op betere prijzen later in het seizoen. Ik betwijfel echter of dit inderdaad zo zal zijn. Ik verwacht dan ook dat de aanvoer van kwaliteitsaardappelen de komende weken zal toenemen."

Exportbeperkingen gehandhaafd
De Poolse Aardappelvereniging heeft contact opgenomen met de Poolse autoriteiten die onderhandelen over de opheffing van de exportbeperkingen. Als de EU akkoord gaat, zal de export van aardappelen zonder fytosanitair certificaat alleen toegestaan zijn als deze afkomstig zijn van bedrijven die al drie jaar lang veilig zijn en uitsluitend goedgekeurd pootgoed gebruiken.

De belangrijkste exportbestemmingen van de laatste maanden zijn België en Nederland, waar grote volumes afgezet werden voor de productie van frites. Er werd ook geëxporteerd naar Italië, Roemenië en Bulgarije. De export zal de komende weken naar verwachting dalen.
 
Łukasz vertelt dat de markt voor biologische aardappelen in Polen gestaag groeit, hoewel de vraag nog altijd niet groot is vanwege een gebrek aan consumentenbewustzijn. Ik denk dat het nog wel een paar jaar duurt voordat West-Europese trends aan zullen slaan in Polen."

De Poolse aardappelsector zal het totale areaal naar verwachting zien krimpen aangezien de sector de overgang maakt naar professionele telers.
 
"Ik denk dat steeds meer telers die zich voorheen bezighielden met de teelt van industrieaardappelen zich in de toekomst ook op de teelt van consumptie-aardappelen zullen richten om hun aanbod te diversifiëren. Er zijn ook steeds meer telers bereid om te investeren in opslagfaciliteiten," aldus Łukasz.
 
Voor meer informatie:

Łukasz Ostrowicz
BUGAJ Sp. z o.o.
Tel: +48 698 678 536
Email: lukasz.ostrowicz@fhbugaj.pl
www.fhbugaj.pl
Publicatiedatum: