Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse kastanje-exporteurs willen directe toegang tot EU-markten

Op de Europese markt groeit de vraag naar kastanjes. Volgens Umut Ocak van het Turkse bedrijf Aykes hebben Turkse kastanjes onvoldoende toegang tot deze markt.

"We zoeken naar importeurs in Nederland. De importvolumes nemen aanzienlijk toe in Nederland maar de import verloopt via derde partijen in Frankrijk of Duitsland."


Volgens Ocak zijn de meeste kastanjes op de Europese markt afkomstig uit China. Deze kastanjes zijn kwalitatief echter minder goed dan Turkse. Bovendien zijn zij ook nog eens duurder als gevolg van de hoge transportkosten. "Om de één of andere reden zij Europese retailers en consumenten zich niet zozeer bewust van dit kwaliteitsverschil," vervolgt Ocak. "Wij kunnen onze kastanjes binnen 3 tot 4 dagen leveren, terwijl Chinese kastanjes van ver aangevoerd moeten worden."



Italië is de belangrijkste afzetmarkt voor Aykes, hoewel het bedrijf in de aanloop naar Kerst ook kastanjes exporteert naar het Verenigd Koninkrijk. "Op deze markt hebben we een kort seizoen maar in Italië is er jaarrond vraag naar ons product. Vanwege de aankomende feestdagen is de vraag enorm gestegen maar deze vlakt nu alweer een beetje af. In oktober piekte onze afzet en we exporteerden in deze periode wekelijks 10 vrachtwagens naar Europa." De verkoopcijfers op de Britse markt zijn gedaald ten opzichte van voorgaande jaren, wat toegeschreven kan worden aan het zwakke pond en de nasleep van de Brexit.



De Italiaanse markt onderscheidt zich van de Britse doordat deze een veel sterkere traditie heeft met betrekking tot producten op basis van kastanjes. Kastanjes dienen als grondstof voor de productie van verschillende producten, zoals babyvoeding op basis van kastanjebloem. Kastanjebloem is een goed alternatief voor tarwebloem en onmisbaar voor het produceren van glutenvrije levensmiddelen.

Kastanjes zijn ook steeds meer in trek bij de gezondheidsbewuste consument. HoewelTurkije 80% van het wereldwijde hazelnotenvolume produceert, is Ocak van mening dat kastanjes voordeliger zijn. "Hazelnoten zijn veel kleiner maar wel twee keer zo duur."



Volgens Ocak is er over het algemeen vraag naar twee soorten kastanjes. De Castanet wordt doorgaans verwerkt, terwijl de Marron vers verkocht wordt. De grotere exemplaren brengen de beste prijzen op. De grootste maten worden verkocht voor zo'n €4 per kilo.

De regio waar Aykes gevestigd is, is zeer gunstig gelegen voor de kastanjeproductie. Het gebied is gesitueerd tussen de Middellandse en Egeïsche Zee en heeft een klimaat waarin kastanjebomen goed gedijen. Hierdoor hebben Turkse kastanjes een concurrentievoordeel ten opzichte van die uit China, Portugal en Spanje. Ocak vertelt dat vrijwel alle kastanjes biologische geproduceerd worden, hoewel niet alle telers over een bio-keurmerk beschikken.




"De concurrentie uit Spanje en Portugal zal altijd blijven bestaan maar deze landen hebben niet zo'n grootschalige kastanjesector als de onze. Spanje kan onmogelijk de gehele Europese markt beleveren. Spaanse en Portugese kastanjes zijn ook duurder vanwege de hogere arbeidskosten," legt Ocak uit. "Het belangrijkste is bekendheid. Er zijn veel Nederlandse inkopers op de markt momenteel en de vraag is groot. Tegelijkertijd zijn veel Nederlandse importeurs zich er niet van bewust dat zij Turkse kastanjes kunnen importeren van hogere kwaliteit en goedkoper. Hieraan zou meer bekendheid gegeven moeten worden in het belang van Europese importeurs en de Turkse kastanjesector."


Voor meer informatie:
Umut Ocak
Aykes Tarim
Mobile: +905453101451
Whatsapp: +447594494234
Email: umut@aykes.com
http://www.aykes.com/
Publicatiedatum: