Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk van den Berg, LP Kranenburg:

"Dure aardappelen zijn rem op export"

Tholen - Welke kant het op zal gaan met de aardappelmarkt? Volgens Henk van den Berg van aardappelgroothandel L.P. Kranenburg is het momenteel erg moeilijk te zeggen. "De markt is lui-duur. De frietaardappelen vinden hun weg wel en de fabrieken zorgen wel dat ze genoeg aardappelen hebben en houden, maar de vraag is wat er gebeurt met de rassen die niet frietgeschikt zijn. Voor de export zijn onze aardappelen momenteel het duurste van Europa. Dat remt de export."



"Hoe de markt zich verder ontwikkeld is voor mij een groot vraagteken. Niemand weet exact wat de voorraden zijn. In het zuidwesten is er een stuk minder gerooid, in de polders waren de oogsten normaal en hier in de Haarlemmermeerpolder op plekken soms erg goed", vertelt Henk. "Iedereen kan de boel wel ophouden, maar het tijdsbestek om geld te maken voor de aardappelen wordt de laatste jaren steeds korter. Je kunt de boel wel ophouden, maar als je te maken hebt met kwaliteitsproblemen, heb je daar ook niets meer aan."

"Van grote invloed is hoe de export aan onze aardappelen zal trekken. Polen heeft een giga-overschot aan aardappelen en zit ons momenteel in de weg op bijvoorbeeld de Oostblokbestemmingen. Het Oostblok haalt voor 9 à 10 cent aardappelen uit Polen vandaan, bij ons zijn ze dubbel zo duur. Overigens is het nog lastig genoeg om daar wat aan te verdienen. Ik vind het een beetje beangstigend dat iedereen roept dat ze duur worden. Ik zeg zeker niet dat de aardappelen goedkoop worden, maar je kunt pas juichen als je het geld in je zak hebt zitten", besluit de handelaar.

Voor meer informatie:
Henk van den Berg
LP Kranenburg
Rijnlanderweg 1637
2153 KH Nieuw-Vennep
Tel: +31 252 620060
info@lpkranenburg.nl
www.lpkranenburg.nl